fbpx

IZOPAČENO: Prastar kostur djevojčice zbunio arheologe – Zašto je pokopan kao ‘mala vještica?

Autor: T. Pšenko

Ovakvi pokopi rijetka su pojava, a "mala vještica" je posebna i po tome što je tako pokopana pored crkve.

Arheolozi su u sjevernoj Italiji otkrili kostur djevojčice star više od tisuću godina. S kosturom nema neobičnosti, no arheoloze je zabezeknuo način na koji je tijelo 13-godišnje djevojčice pokopano. Zbog forme u kojoj je pokopana nazvali su je “mala vještica”.

Istraživanja su pokazala da je djevojčica živjela u kasnoj antici ili pak u ranom srednjem vijeku. Pokopana je nedaleko od crkve u gradu Albengi, javlja Huffington Post. Tijelo je položeno tako da je djevojčica licem okrenuta prema dolje, s čim se, prema nekim stajalištima, željela kazniti i na “drugom svijetu”. Tako su se obično pokapali lopovi i ubojice.

– Ovakvi pokopi, koje ne viđamo često, upućuju na čin kažnjavanja. Ono što je osoba učinila zajednica u kojoj je živjela nije odobravala – rekao je za Discovery News voditelj iskapanja kostura, Stefano Roascio.

Jedno drugo objašnjenje takvog načina pokopa kaže da je djevojčica u tom položaju zbog praznovjerja te da bi se mogla vratiti kao duh.

Ovakvi pokopi rijetka su pojava, a “mala vještica” je posebna i po tome što je tako pokopana pored crkve. 

Autor:T. Pšenko
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.