foto: twitter

Iz NASE poručili: ‘Voyager 2 šalje informacije s ruba Sunčeva utjecaja! Gledamo u zaista neistraženo područje’

Autor: Dnevno.hr

Svemirska letjelica Voyager 2 ušla je u međuzvjezdani prostor, objavila je NASA, što je čini drugim ljudskom rukom izgrađenim objektom koji je ušao u “prostor između zvijezda”. NASA je utvrdila da je Voyager 2, lansiran 1977., prešao ‘granicu’ jer su njegovi instrumenti zabilježili oštar pad aktivnosti solarnih vjetrova.

Ta promjena ukazuje na to da je Voyager 2 napustio pojas solarnih vjetrova koji okružuju Sunčev sustav, odnosno heliosferu.

Voyager 2 napustio je heliosferu pet godina nakon sestrinske sonde Voyagera 1. Na drugom Voyageru instrumenti još rade i inženjeri NASA-e su još uvijek s njim u kontaktu.

“Voyager ima posebno mjesto u našoj floti. To što nam šalje informacije s ruba Sunčeva utjecaja omogućuje nam da provirimo u zaista neistraženo područje”, rekla je jedna od direktorica u NASA-i Nicola Fox.

 

 







Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.