fbpx
Wikimedia

Isusov hod po vodi danas ne bi bio čudo: Evo razloga!

Autor: Hina

Prije nešto više od 2000 godina Isus je pregazio Galilejsko jezero, kaže Biblija. Danas to i ne bi bilo neko čudo.

Vodostaj Galilejskog jezera opasno je nizak. Godine suše i prekomjerno crpljenje vode, učinili su svoje.

Na južnome rubu već su nastali otoci puni trske, a uskoro će ondje biti poluotok. Ribari i turisti do vode se klate preko sve dužih blatnjavih plaža.


Galilejsko jezero najveći je izraelski slatkovodni rezervoar i najprivlačnije mjesto kršćanskih hodočašća nakon Jeruzalema.

Izrael rješenje vidi u desalinizaciji, u čemu je najbolji na svijetu. Planira udvostručiti količinu mediteranske slane vode koju će desalinizirati i pola te količine cjevovodima dopremiti do 75 kilometara udaljenog Galilejskog jezera.

“To ćemo napraviti kako bismo spasili našu prirodu, borili se protiv razornog efekta globalnog zagrijavanja po Galilejsko jezero, ali i da bismo stvorili vrlo važan vodospremnik za Državu Izrael”, rekao je ministar energetike Yuval Steinitz, u čiji resor spada i vodoopskrba.

Priznajući važnost Galilejskog jezera za kršćane jer je ondje Isus po Evanđelju napravio nekoliko čuda, Steinitz se našalio: “Ako se vrati, mi ćemo se pobrinuti da mu još jednom uspije hodanje po vodi”.

Aktivisti za zaštitu okoliša pozdravljaju planove izraelske vlade. Razina vode pala je za šest metara od 2004. godine, kada je jezero posljednji put bilo puno. Možda ga još samo tjedni dijele do prelaska “crne linije” – 214,87 metara ispod razine mora, kada nastaje rizik nepovratnog onečišćenja i promjene pritiska iz sedimenata.

Izraelci se nadaju da će zimske kiše spriječiti katastrofu prije nego što iduće godine stigne prva desalinizirana voda.
Izrael u Galilejsko jezero godišnje planira upumpavati 120 milijuna kubika vode. Steinitz se nada da će vlada pristati na utrostručenje te količine, a to bi potpuno napunilo jezero do 2026. godine.

Potrošačima će zbog toga ponešto narasti cijena vode, kako bi se vratio dio troška od 622 milijuna dolara za potrebnu infastrukturu.

Ali pošto prognostičari najavljuju vlažnu zimu, a iduće godine su i parlamentarni izbori, neki brinu da će Galilejsko jezero ponovno biti zanemareno.
Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.