HINA/ua

Hrvat osvojio ‘Svemirskog Oskara’

Autor: Hina

Mladi je Siščanin održao dvije prezentacije svoga rada "J911: Crowdsourcing GNSS Jammer Detection and Localization" kako bi predstavnike industrije i investitore, znanstvenike i stručnjake, upoznao s mogućnostima njegove primjene

Na četvrtoj Konferenciji stručnjaka za satelite, koja se od 3. do 9. studenog održava u Tallinnu u organizaciji Europske komisije, hrvatski student Luka Strižić je u konkurenciji 320 natjecatelja, u jednoj od šest kategorija “Od fakulteta do upravnog odbora”, osvojio Svemirskog Oscara radom koji se odnosi na zaštitu sustava svemirske navigacije, a u ukupnoj konkurenciji njegov je rad proglašen drugoplasiranim.

Nagrade dodjeljuje inovacijska mreže za satelitsku navigaciju (ESNC) za najbolje svjetske usluge, proizvode i poslovne ideje, koje koriste satelitsku navigaciju u svakodnevnom životu.

“Nisam očekivao da ću dobiti nagradu i da će članovi žirija prepoznati moj rad. Moj rad je već izazvao pozornost nekih ulagača, među kojima i Mate Rimca, koji mi je ponudio suradnju, ali meni je prioritet da se vratim u Zagreb i da završim studij na FER-u,” izjavio je za Hinu u telefonskom razgovoru u srijedu Luka Strižić.

Mladi Siščanin je održao dvije prezentacije svoga rada “J911: Crowdsourcing GNSS Jammer Detection and Localization” kako bi predstavnike industrije i investitore, znanstvenike i stručnjake, upoznao s mogućnostima njegove primjene. Iskustvo u svemirskoj navigaciji potvrdio je i izradom sustava navigacije rakete Sera 3, što je u veljači ove godine lansirana s raketodroma Europske svemirske agencije (ESA) u švedskoj Kiruni.

Potkraj listopada Strižić je kao jedini Hrvat diplomskim radom iz područja svemirske navigacije magistrirao na međunarodnom studiju SpaceMaster u okviru EU programa Erasmus+ i Erasmus Mundus, stekavši zvanje magistra svemirske znanosti i tehnologije. Trenutačno je na studentskoj praksi u američkom Googleu, nakon čega se vraća u Hrvatsku kako bi završio studij i na zagrebačkom FER-u, gdje je na završnoj godini.

Kao nagradu za svoj rad u Tallinnu dobio je besplatnih 12 mjeseci u virtualnom inkubacijskom programu, uz tehničko-poslovne usluge razvoja inovacije u vrijednosti 5000 eura, te poziv za Samit satelitske navigacije u Muenchenu u ožujku iduće godine.

Četvrtak Konferencija stručnjaka za satelite održava se u povodu Europskog svemirskog tjedna,  pod pokroviteljstvom Estonskog predsjedavanja Vijećem Europske unije i u organizaciji Europske komisije.




 ESNC pruža potporu inovativnim idejama bez obzira na stupanj njihove razvijenosti, s krajnjim ciljem da ih pretvori u stvarne poslovne prakse. Raznolikost koju nudi ESNC i njegova cjelokupna mreža opisuju se kao “usluga čitavog lanca vrijednosti” – ona je konkurencija ideja vezanih uz Globalni navigacijski satelitski sustav (GNSS) i europski mehanizam podrške poduzetnicima i startupovima. U proteklih 14 godina, kako je rečeno na svečanosti proglašenja nagrada održanoj u utorak, na natjecanju je sudjelovalo više od 11.500 programera, a njihove je radove vrednovalo oko 200 svjetskih znanstvenika i stručnjaka u žirijima.

Europski svemirski tjedan 2017. predstavlja skup događaja koji se kreću od hackatona, akceleratora proizvodnih i poslovnih ideja, svečane dodjele nagrada, konferencija, Svemirskih info dana, sastanka ministara, do otvaranja izložbi u sklopu poslovnih inkubatora Europske svemirske agencije. Razmjena znanja i iskustava odvija se kroz brojne rasprave, nagrade, radionice, simpozije i izložbe na devet različitih europskih lokacija.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.