Hihot hijena izaziva nervozu prilikom užine

Autor: G.R.

Znanstvenici su uspjeli dešifrirati 'smijeh' pjegavih hijena, uglavnom noćnih sisavca koji se kreću u čoporima.

Proučavajući Pjegave hijene ili kako ih često nazivaju ‘Cerekajuće hijene’, znanstvenici su uspjeli dešifrirati ‘smijeh’ te vrste, a rezultati su pokazali da visina glasa otkriva životnu dob ovog sisavca. Također su otkrili da varijacije u frekvenciji njihova glasanja sadrže informacije o socijalnom rangu određene hijene. Ovo istraživanje američkih znanstvenika objavljeno je u časopisu BMC Ecology.

Razlika u glasanju određuje tko prvi jede

Profesor Frederic Theunissen s Berkeleya i njegov kolega Nicolas Mathevon sa Sveučilišta u St. Etiennu, zajedno su proveli istraživanje na 26 hijena iz zoološkog vrta. Snimali su životinje u različitim socijalnim interakcijama, primjerice, kad se prepiru oko hrane, te ustanovili da varijacije u glasu otkrivaju kojoj hijeni pripada dominanti, a kojoj podređeni položaj.

– Razlika u glasanju omogućava hijenama da postave određeni red kad je u pitanju hranjenje. Točno se zna koje hijene imaju prednost – ističu znanstvenici.

Zajedno napadaju plijen, oko kojega se kasnije potuku

Pjegave hijene ili znanstvenim rječnikom Crocuta crocuta, uglavnom su noćni sisavci, a kreću se u čoporu, koji može varirati od 10 do 90 pripadnika vrste. Najčešće napadaju plijen na način da surađuju, ali tada zna doći do sukoba oko podjele životinjskog trupla.

Zanimljiv je podatak da su ženke u hijena, bez obzira na životnu dob, uvijek dominantne nad mužjacima.
Profesori Theunissen i Mathevon smatraju da hijene koriste svoj poznati cerek upravo kako ne bi bilo zabune oko prava prvenstva nad plijenom. Najzanimljivije je što će se moći proučavati situacija kada mladi mužjak pristupi čoporu, jer se on nalazi na dnu hijerarhije. Znanstvenici smatraju kako bi ovakav način glasanja mogao pomoći hijenama u regrutiranju saveznika, kada se nađu u situacija da se s lavovima bore oko istog plijena.

Autor:G.R.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.