Higgs gotovo sigurno postoji, ali još ne izvan područja statističke anomalije

Autor: M.S.

Znanstvenici su se nakon analize podataka s trenutačno zaustavljenog pogona pod Ženevom pohvalili povećanjem stope vjerojatnosti da Higgs postoji, odnosno smanjenjem stope vjerojatnosti da to ipak nije Higgs.

Metodom eliminacije, znanstvenici bi naposljetku mogli ‘otkriti’ Higgsov bozon. Naime, kad se analiziraju podaci iz LHC-a, odnosno Velikog hadronskog sudarača, vjerojatnost postojanja čestice mogla bi se podići na razinu 4.3 sigma. Drugim riječima, vjerojatnost da su se procesi zabilježeni prilikom sudaranja čestica u LHC-u dogodili bez Higgsa smanjila bi se na 0.004 posto.

LHC inače ne radi od studenog, te su se znanstvenici sada posvetili analizi podataka. CMS (Compact Moun Solenoid), jedan od dva eksperimenta na kojima se radi u LHC-u, podigla je razinu vjerojatnosti s prijašnjih 2.5 na 3.1 sigma, a tome će se pribrojiti i rezultati analiza drugog projekta, Atlasa, te bi se mogla dobiti gore spomenuta brojka.

Znanstvenici također upozoravaju da, iako je vjerojatnost vrlo velika, još uvijek bi mogla biti rezultat statističke anomalije i slučajnosti. Primjerice, da bačena kovanica 14 puta padne na istu stranu, važe opažanje te pojave imalo bi stopu vjerojatnosti od 3.8 sigma.

Trenutačno, vodeći znanstvenici iz LHC-a se nalaze u Francuskoj, te odlučuju pod kojim će naponom ponovno pokrenuti sudarač, koji bi trebao od proljeća raditi do kraja godine. Planira se navodno, i povećanje broja sudara čestica.

Autor:M.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.