Hadronski sudarač je spreman za Veliki prasak

Autor: dnevno.hr

Stroj za ubrzavanje i sraz subatomskih čestica ohlađen je do usijanja i spreman za testove koji će proniknuti tajne svemira.

Europska Organizacija za nuklearna istraživanja (CERN) ovih dana ponovo pokreće svoj epohalni projekt. Znanstvenici će nakon kvara koji 14 mjeseci ‘hladnog pogona’ ponovno pokrenuti Veliki hadronski sudarač (Large Hadron Collider – LHC), masivni stroj za ubrzavanje i ‘razbijanje’ subatomskih čestica.

Odmah nakon pokretanja LHC-a 2008. godine pokvario se 30 tona težak transformator koji je ključni dio sustava za hlađenje.

Akcelerator vrijedan 4 milijarde eura smješten je u 27 kilometarski tunel ispod francusko-švicarske granice, blizu Geneve.

Cilj znanstvenika je, prenosi AFP, da postignu razinu energije od 7 teraelektrovolta (TeV) što je približno energiji koja je nastala za vrijeme Velikog praska. Nakon toga teže ultimativnom cilju od 14 TeV-a. Vjeruju da bi time otkrili mnoge tajne svemira poput sastava ‘crne tvari’ od koje se sastoji 96 posto svemira ili pak načina na koji čestice privlače masu. Trenutni svjetski rekord u energetskom srazu subatomskih čestica iznosi 2,36 TeV-a.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.