foto: twitter

(FOTO) Spuštanje na Zemlji nevidljivu polutku Mjeseca: U stabilnom su stanju i svi se programi odvijaju prema planu’

Autor: Hina

Kineska lunarna sonda poslala je na Zemlju sa skrivene strane Mjeseca impresivnu panoramsku fotografiju s prikazom sivog krajobraza isprecijanog kraterima.

Istraživački lunarni modul Chang’e-4, lansiran sa Zemlje 8. prosinca, sigurno je sletio  3. siječnja na skrivenu stranu Mjeseca, što je prvo blago spuštanje na tu polutku koja je Zemlji nevidljiva.

Riječ je o ključnoj etapi ambicioznog kineskog svemirskog programa.

 




Maleni teledirigirani robot Yutu-2 (“Zec od žada 2”) napustio je modul i zaputio se u istraživanje Mjesečeve površine kako bi je analizirao.

 

Fotografskim aparatom učvršćenim na sondi Chang’e-4 snimio je fotografiju koju je u petak objavila Kineska svemirska agencija  CNSA (China National Space Administration).

Panoramska snimka u 360 stupnjeva pokazuje sivu Mjesečevu površinu, dio sonde, malenog robota i tragove njegovih kotača na površini.

“Znanstvenici su obavili prvu analizu topografije Mjesečeve površine oko mjesta spuštanja na temelju fotografije”, objavila je CNSA.

foto: twitter

Sonda Chang’e-4, Zec od žada 2 i satelit Queqiao zadužen za slanje informacija na Zemlju “u stabilnom su stanju i svi se programi odvijaju prema planu”, priopćeno je.

Teledirigirani robot težak 140 kilograma u četvrtak je ponovno bio aktivan pošto je nekoliko dana bio stavljen u stanje mirovanja kako bi se izbjegle krajnje visoke temperature na Mjesečevoj površini.

foto: twitter

Kini je ovo drugi put da na Mjesec šalje robota istraživača, nakon Zeca od žada poslanog 2013. godine.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.