DRAMATIČNO PRIZNANJE: Stephen Hawking – ‘Božja čestica’ bi mogla uništiti Svemir!

Autor: I.Galešić

Britanski fizičar i matematičar uzbunio znanstvenike

“Božja čestica” otkrivena 2012. godine, upozorio je  Stephen Hawking, mogla bi uništiti Svemir, piše Daily mail.
“Božja čestica”, koja daje oblik i dimenzije svemu što postoji, mogla bi prouzrokovati “katastrofalni raspad vakuuma”, u slučaju da je znanstvenici postave pod ekstremne uvjete.

Svoje predviđanje Hawking je iznio u najnovijoj knjizi “Starmus, 50 Years of Man in Space”.
Znanstvenike je jako uzbunilo Hawkingovo predviđanje iako je za ovakav crni scenarij, bar zasad, vjerojatnost jako mala.

“Higgsova čestica ima tu zabrinjavajuću osobinu, mogla bi postati meganestabilna na energijama iznad 100 milijardi GEV-a. Što znači da bi Svemir mogao doživjeti potpuni raspad vakuuma, dok bi se mjehur pravog vakuuma kretao brzinom svjetlosti. To bi se moglo dogoditi u bilo kojem trenutku i mi to ne bismo mogli vidjeti”, napisao je profesor i sarkastično dodao kako stanje današnje ekonomije ni ne dopušta razvoj akceleratora čestica koji bi mogao postići 100mlrd GEV-a jer bi takav jedan morao biti veličine Zemlje.

Autor:I.Galešić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.