CRNE PROGNOZE: Prestat će kiše, doći će megasuša i prouzročiti glad!

Autor: I.Galešić

Megasuše predstavljaju ozbiljnu prijetnju svjetskoj ekonomiji i globalnim zalihama hrane, a u konačnici bi mogle dovesti do nezapamćenih humanitarnih kriza

Istraživanje dr. Tobyja Aulta sa Sveučilišta u Cornellu, koje će biti objavljeno u “American Meterological Society’s Journal of Climate”, prvi put u povijesti na znanstveni način dokazuje da klimatske promjene pogoršavaju prijetnje čovječanstvu. Istraživanje kaže kako je jako izgledno, više no ikad prije, da će zapadne zemlje SAD-a pogoditi suše kakve se nisu vidjele prethodne dvije tisuće godina, i to u nadolazećim desetljećima, piše Common dreams.com.

Suše koje trenutačno pogađaju Californiju samo su početak, odnosno uvertira u ono što ih očekuje – a to je kronični nedostatak vode.

Dakle, rezultati ovog istraživanja govore kako je šansa za dugoročne suše u ovom stoljeću, pedeset posto te da je mogućnost za megasuše koje traju čak 35 godina od 20 do 50 posto. Stravične su i nezamislive ove crne najave.

“Sad i službeno možemo dodati megasuše na popis rizika koji se povećavaju klimatskim promjenama. Bez njih rizik od megasuša na jugozapadu Sjedinjenih Država bio bi između 15-20 posto, a ovako taj rizik opasno skače na 20-50 posto”, kaže dr. Ault.

Megasuše predstavljaju ozbiljnu prijetnju svjetskoj ekonomiji i globalnim zalihama hrane, a u konačnici bi mogle dovesti do nezapamćenih humanitarnih kriza.

Megasuše su periodički pogađale Zemlju posljednjih nekoliko tisuća godina. U nekim slučajevima uzrokovale su propast cijelih civilizacija, poput indijanskih plemena na jugozapadu SAD-a koja su morala napustiti svoje domove krajem 13. stoljeća, ili Kmerskog carstva u Kambodži u 14. stoljeću.

 




Autor:I.Galešić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.