Članovi HAZU-a odbili Ivana Đikića za dopisnog člana

Autor: dnevno.hr

Đikić: Kod nas se prihvaćaju samo poslušni i povezani s moćnim lobijima, dok se kvaliteta i međunarodna prepoznatljivost stručnjaka jednostavno ignorira.

Razred za medicinske znanosti HAZU-a odbio je podržati nominaciju Ivana Đikića za dopisnog člana nakon što su ga za tu funkciju nominirali neki članovi Akademije.

– Ne znam sve detalje o glasovanju, ali sam bez puno objašnjavanja prihvatio odluku Razreda. Nemam potrebe biti razočaran, jer se nisam nametao da postanem dopisni član HAZU-a, nego su me neki akademici nominirali. Ako u HAZU misle da ne zaslužujem biti dopisni član, i to nakon što su me sami pozvali, ja to prihvaćam. Zapravo, osjećam izvjesno olakšanje -, komentirao je za Jutarnji list Ivan Đikić.


Zahvaljujući znanstvenim uspjesima u svijetu, Đikić je predložen za dopisnika kako bi svojim znanjem pomogao Akademiji u promociji znanosti i pokretanju edukacijskih projekata u Hrvatskoj.

A mi bi u Europu

– Dvanaest članova HAZU-a me predložilo kao kandidata Razreda medicinskih znanosti, no kada su me trebali potvrditi za konačni izbor, odjednom su neki članovi promijenili mišljenje i glasovali protiv svojih prijašnjih stavova -, rekao je Đikić.

Prema mišljenju renomiranog hrvatskog znanstvenika, HAZU je neaktivna i pritajena institucija koja nema javno prezentirane kvalitetne programe i prepoznate rezultate. Većina članova ne pokazuju odlike izvrsnosti, intelektualnog liderstva te građanske odgovornosti koja se od njih očekuje.

– Izgleda da se prihvaćaju samo poslušni i povezani s moćnim lobijima, dok se kvaliteta i međunarodna prepoznatljivost stručnjaka jednostavno ignorira. To je svakako deprimirajuće za mlade znanstvenike koji planiraju mogući povratak u Hrvatsku -, zaključio je Đikić.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.