fbpx

Zbog Talibana se traži zabrana Medal of Honora

Autor: M.S.

Iako je nemoguće u 'singleplayeru' preuzeti ulogu Talibana, žuč je počeo sipati britanski ministar obrane, Liam Fox, vjerojatno ne shvaćajući da se Talibana i Amerikanaca djeca mogu igrati samo međusobno, te da se britanske trupe u igri ne spominju.

Britanski ministar obrane Liam Fox žestoko se obratio prodavačima kompjutorskih igara u Britaniji i pozvao na bojkot prodaje novog nastavka Electronic Artsovog Medal of Honora. Na to ga je potakla činjenica da je igru moguće igrati i iz perspektive pripadnika Talibana, i to u područjima na kojima djeluju britanske snage.

– Teško je vjerovati da bi bilo koji građanin naše zemlje želio kupiti tako anti-britansku igru. Pozivam prodavače da pokažu svoju potporu našim vojnim snagama i zabrane ovaj neprimjereni proizvod – rekao je Fox, piše BBC.

Isto tako, dodao je i da je šokantno to što netko smatra da je prihvatljivo dočarati scene u kojima Talibani ubijaju britanske vojnike.


– Zbog Talibana, djeca su izgubila očeve a žene muževe – zaključio je Fox.

No u igri se ne ubijaju britanski vojnici, niti se spominje britanska vojska, ističu iz Electronic Artsa, te tvrde da je ministar Fox krivo dočarao neke dijelove igre.

– Format novog Medal of Honora samo odražava činjenicu da svaki sukob ime dvije strane. Mi dajemo igračima priliku da zaigraju s obje. Većina nas je to radila otkad nam je bilo sedam godina: netko je policajac a netko pljačkaš – odgovorio je EA preko Sunday Timesa.

Ministar Fox je također previdio jednu ključnu stvar kod svojih prosvjeda, a to je da se ulogu Talibana može preuzeti samo u multiplayeru, odnosno u internetskim ili lokalnim srazovima između više igrača. Dakle, u fabuli koju prati igra za jednog igrača nije moguće biti Taliban i voditi sveti rat protiv saveznika – Talibanom se može ‘postati’ samo u igri za više igrača, koja je očišćena od konteksta aktualnog sukoba u Afganistanu.

Čak se i britanski Ured za kulturu medija i sport (DCMS) ogradio od Foxovih napada, rekavši da ministar obrane govori u svoje ime, no kako shvaća kako bi netko sadržaj predočen u igri mogao smatrati uvredljivim.

– Imamo sistem rangiranja koji postoji kako bi se igre točno kategorizirale. U ovom slučaju, igra o kojoj je riječ ima oznaku ’18’ pa bi je trebali kupovati i igrati samo odrasli – priopćio je DCMS.
VIDEO: Novi Medal of Honour nudi ulogu talibana

Autor:M.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.