WikiLeaksovi ratnici: Mi nismo hakeri, već prosječni internetski građani

Autor: M.S.

Kako sami ističu, akcije skupine Anonymous simboličnog su karaktera i trebale bi skrenuti pozornost javnosti na obnašanje nekih tvrtki prema WikiLeaksu, ali ne ciljaju kritičnu infrastrukturu tih tvrtki.

Kako javnost ipak ne bi stekla krivi dojam o grupi hakera ‘Anonymous’, koja ‘brani’ WikiLeaks od svih koji mu žele zlo, skupina naoko benevolentnih aktivista se oglasila i objasnila što točno želi učiniti.

Prvenstveno, ‘Anonymous’ je objavio da nije riječ o skupini hakera, već o ‘okupljanju prosječnih internetskih građana’.

– Mi ne pokušavamo ukrasti vaše osobne podatke ili brojeve kreditnih kartica. Mi također ne želimo napasti kritičnu infrastrukturu tvrtki kao što su Mastercard, Visa, PayPal ili Amazon – priopćili su ‘prosječni internetski građani’, piše Computer World.

Također, u priopćenju piše da su njihove akcije odražavaju simbolični prosvjed a ne izravno ometanje, te osmišljene kako bi privukle i skrenule pozornost na sumnjive metode kojima se služe pojedine tvrtke u svojim poslovima s WikiLeaksom. Shodno tome, u svakom slučaju napada ciljane su tvrtke koje su pokušale omesti rad WikiLeaksa.

Što se tiče WikiLeaksa, organizacija je dosta suzdržana kad je riječ o svojim ‘hakerskim’ zaštitnicima. Ranije je objavljeno kako WikiLeaks ne podržava niti osuđuje cyber-napade koji su obavljeni u njihovo ime. Također, kako tvrdi WikiLeaks, još nije bilo kontakta između njih i skupine poznate kao ‘Anonymous’.

Počeo je ‘Prvi informatički rat’: Hakeri u ime WikiLeaksa srušili Mastercard




Autor:M.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.