fbpx

VIDEO: Razvijen je ‘neuronski čip koji presreće, mjeri i zaustavlja bol’

Autor: M.S.

Već postoje slični uređaji, veličine kutije šibica. Ovaj novi sustav je nešto veći od glave šibice, a u cijelosti će biti ugrađen subdermalno, te tako presretati impulse koji preko živaca putuju kralježnicom do mozga.

Australski znanstvenici su razvili čip koji, ugrađen u kralježnicu, mjeri razinu boli i blokira dolazak impulsa boli do mozga. Sljedeće godine će već čip biti testiran na ljudima, piše ZDNet.

Čip cilja na eliminaciju kronične boli, a već dvije godine ga razvija ekipa znanstvenika iz Sydneya. Na istraživanju su sudjelovali stručnjaci s područja biomedicine, električnog i mehaničkog inženjeringa, a sudjelovali su i tekstilni tehnolozi, kao i programeri.

Čip se postavlja unutar biokompatibilnog uređaja, koji je nešto manji od glave šibice, a nekoliko drugih uređaja su ušiveni u 1,22 milimetra široku mikro-tkaninu sačinjenu od polimera, iz koje vode provodljive žice.


Krajevi žica ugrađuju se u kralježnicu, te su na drugom kraju spojeni s baterijom i procesorom. Predviđa se da bi se baterija trebala puniti bežično, jer je cijeli mehanizam smješten ispod kože. Kad sustav detektira slabe električne impulse koji putuju kroz živce prema mozgu, eliminira ih otpuštanjem električnog naboja jačine 10 V.

Uređaj je jedinstven samo po svojoj veličini, jer već postoje slične naprave, iako veličine kutije šibica. Također, ovaj novi sustav će biti učinkovitiji jer će biti ugrađen bliže kralježnici i trebati kraće konektore. Osim kronične boli, istraživači pretpostavljaju da će se moći upotrijebiti i protiv epilepsije ili Parkinsonove bolesti.

Autor:M.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.