VIDEO: Na pola puta do izgradnje pravog računala unutar računalne igre

Autor: M.S.

Momak gradi računalo. Koje funkcionira. Unutar kompjuterske igre. Zasad može samo zbrajati. U binarnom sustavu. Namjerava mu dodati memoriju. Tada će to postati pravo pravcato računalo. Unutar igre. Unutar računala.

Niste čuli za Minecraft? E sad jeste. To nije Warcraft s nagaznim oblikom eksplozivnog sredstva, Tto je kompjuterska igra o građenju osnovnih kompjuterskih komponenti koje funkcioniraju unutar igre. Koja radi unutar vašeg računala. Možda je i vaše računalo samo računalo koje je netko izgradio u svojem velikom kozmičkom računalu? Možda ste i vi samo složeni algoritam u nekom računalu? No pustimo sada Matrix.

Korisnik YouTubea TheInternetFTW snimio je kratki devet i pol-minutni film o svojim dostignućima u Minecraftu. Koja su stvarno značajna. On je uspio proizvesti potpuno funkcionalnu aritmetičku jedinicu (ALU), osnovni element svake procesorske jezgre, a zbog kojih procesori izvode milijune računskih operacija u sekundama.

Ipak, s obzirom da je riječ o samo jednoj ALU, njegov je ‘kompjuter’ zasad vrlo spor. No može zbrajati jedinice i dvojke. Kako to uostalom autor zorno objašnjava u snimci.

No njegovo računalo unutar igre unutar računala neće biti potpuno dok ovaj graditelj ne pridoda svemu i memoriju i još nekoliko stvari koje čine 16-bitno računalo. Unutar igre. Koja je unutar računala.

Pitanje je: Što ako ovaj entuzijast učini svoje računalo dovoljno jakim da pokrene Minecraft? Hoće li to biti računalo unutar računala unutar igre unutar računala? Odnosno, ako uzmemo u obzir ideju tvoraca serijala Matrix: Računalo unutar računala unutar igre unutar računala unutar računala?

POGELDAJTE VIDEO:




Autor:M.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.