VIDEO: Grammy za ‘Baba Yetu’, uvodnu pjesmu Civilizationa IV

Autor: M.S.

Sid Meierov Civilization ipak nije spomenut na dodijeli, jer je nagradu dobio Christophera Tin za svoju interpretaciju pjesme. Ipak, 'Baba Yetu' je premijeru doživjela baš prateći špicu četvrtog dijela Civilizacije.

Svojevrsno priznanje odano razvojnim studijima kompjuterskih igara na ovogodišnjoj, 53. dodijeli Grammyja, kad je verzija pjesme ‘Baba Yetu’, upotrebljena na solo albumu Christophera Tina, ‘Calling All Dawns’, dobila nagradu za najbolji instrumentalni aranžman s vokalistima.

Pjesma je inače svoju premijeru doživjela na uvodnoj sekvenci Civilizationa IV, iz 2005. godine, a pjeva je gospel zbor na Svahiliju.

Pjesma je izvedena i na Video Games Live koncertnoj turneji, piše Wired, pa su i producenti turneje uvidjeli značaj koji nosi to priznanje. Ipak, ostaje činjenica da je glazba iz igara često podcijenjena, i često smatrana trivijalnom, što Video Games Live pokušava promijeniti, iz godine u godinu upošljavajući vrhunske svjetske glazbenike za izvođenje djela koje možemo čuti u pozadini mnogih igara.

Na kraju, poslušajte ‘Baba Yetu’ i pogledajte uvodnu špicu Civilizationa IV:

Autor:M.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.