VIDEO: Britanci sve bliže lansiranju svog komercijalnog raketoplana

Autor: M.S.

Iako već postoji 30 godina, Skylon je tek sad dobio odobrenje Europske svemirske agencije, i to što se tiče motora zvanog 'Sabre' koji je ujedno i mlazni motor i raketa, a eliminira potrebu za višestupanjskim letenjem u svemir, kakvi su uobičajeni.

Britanski raketoplan Skylon, jednofazna orbitalna raketa koja bi mogla polijetati i slijetati s konvencionalnih zrakoplovnih pista, dobila je ključno odobrenje, te se može nastaviti s razvojem ovog futurističkog projekta.

Stručnjaci Europske svemirske agencije ocijenili su Skylonov pogonski sustav zadovoljavajućim, te bi se sad mogla upriličiti i demonstracija ‘Sabrea’, motora po kojem je Skylon i poseban.

Sabre tijekom interorbitalnog leta funkcionira kao normalni mlazni motor, uzimajući kisik iz zraka, no kad se popne na dovoljnu visinu, motori nastavljaju kao rakete. Tako bi se Skylon mogao, za razliku od ostalih projekata te vrste, ponovno upotrijebiti bez značajnih popravaka ili nadomještanja dijelova koje je trebalo otpustiti tijekom penjanja u više slojeve atmosfere, piše BBC.

– Europska svemirska agencija nije identificirala nikakve kritične točke koje bi spriječile uspješni razvoj motora – napisali su stručnjaci u svom izvješću.

Inače, projekt Sklon traje u raznim oblicima već 30 godina. Njegov prethodnik, HOTOL, zabilježio je značajne tehničke poteškoće, pa nije nastavljeno s razvojem unatoč velikoj financijskoj podršci iz britanske vlade.




Autor:M.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.