‘Velika bijela točka’ hara Saturnom

Autor: M.S.

Električna oluja desetak puta veća od normalnih Saturnovih oluja hara planetom od prosinca prošle godine. Sada je već ogromna, a stekla je i titulu 'Velika bijal točka', što znači da je vidljiva teleskopom sa Zemlje. Tako nešto se pojavljuje jednom u 30 godina.

Svemirski opservatorij Cassini je na Saturnu uočio ‘Veliku bijelu točku’ koju je uzrokovala super-oluja. Slika je sazdana od Cassinijevih kadrova, uparenih sa prizorima iz Zemaljskih teleskopa, a dočaravaju oluju u svoj njenoj električnoj ljepoti.

Da, bila je to električna oluja, i to jedna od jačih, jer su se bljeskovi električnih izboja pojavljivali do čak deset puta u jednoj sekundi. I tako se stvorila ta ‘Velika bijela točka’, koja se pojavljuje jednom u trideset godina, i tako je nazvana jer je vidljiva teleskopom sa Zemlje.

‘Velike bijele točke’ su oko deset puta jače i veće od ‘normalnih’ Saturnovih oluja. Sadašnja oluja je visoka malo manje od 10.000 kilometara, a široka oko 17.000 kilometara, piše Telegraph.

Autor:M.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.