foto:pexels

UGROŽENI KORISNICI LINKEDINA: Čak 500 milijuna podataka ponuđeno na prodaju

Autor: Dnevno

Nakon Facebooka, sigurnosni stručnjaci otkrili su još jednu potencijalnu ‘bombu’ – 500 milijuna LinkedIn računa koje jedan haker nudi na prodaju, prenosi CyberNews.

U navodnom uzorku većeg paketa od preko dva milijuna internetskih profila nalaze se informacije s LinkedIna: puna imena, email adrese, telefonski brojevi i spol. LinkedIn, doduše, kaže da ti podaci sadrže informacije s više stranica te da su one iz profesionalne društvene mreže njihov manji dio.

“Istražili smo navodnu krađu podataka s LinkedIna i otkrili da je riječ o kombinaciji podataka s drugih web stranica i kompanija”, piše u službenoj objavi.

Kompanija kao svoju obranu naglašava da su sakupljene samo informacije dostupne na javnom dijelu profila. LinkedIn inzistira da nije riječ o ‘LinkedInovom propustu’, što je tehnički istina uzmemo li u obzir mogućnost da je haker podatke sakupio bez provaljivanja u LinkedInove sustave.

Provjerite svoj LinkedIn račun

LinkedIn još nije objavio hoće li ugrožene korisnike obavijestiti o sakupljenim podacima. Ako želite provjeriti jesu li vaši podaci u ovoj bazi, to je moguće jednostavno provjeriti putem stranice HaveIBeenPwned.com. Riječ o servisu putem kojeg možete provjeriti da li su se vaši podaci, odnosno podaci povezani s vašim mailom s kojim se prijavljujete na druge servise i društvene mreže, pojavili u hakerskim bazama podataka. Posjetite taj servis i upišite svoj mail koji koristite za prijavu.

U nekim slučajevima su pri hakerskim napadima procurile i lozinke tako da, ako se vaš mail pojavi na tom popisu, svakako se savjetuje da promijenite lozinke na tim servisima, a sigurnosni stručnjaci općenito savjetuju da se lozinke povremeno mijenjaju.

Također, pored promjena lozinki i korištenja kompliciranih lozinki, od velike je važnosti da za različite servise ne koriste iste lozinke jer bi hakeri tako, ako se dokopaju lozinke s jedne stranice, s istim podacima mogli pristupiti i vašim privatnim podacima na brojnim drugim stranicama i servisima.




Talijanska agencija za privatnost informacija u međuvremenu je pokrenula istragu vezanu uz LinkedInov potez.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.