fbpx

Sva čuda novog iPhone OS-a

Autor: Marin Blažević

Da Steve Jobs nikada ne prestaje s grickanjem jabuka mogli smo se uvjeriti večeras. Samo par dana nakon predstavljanja iPada, u javnost je puštena beta verzija novog operativnog sustava za iPhone.

Apple je večeras odradio još jednu premijeru, točnije objavio je koje sve novitete nam donosi iPhone 4.0. Novi OS biti će u opticaju u lipnju, dok je razvojnim timovima već sada dostupna beta verzija. Kako se navodi na službenim stranicama kompanije glavni noviteti biti će multitasking, mogućnost kreiranja datotečnih mapa, odnosno direktorija, mail klijent koji će moći primati poštu s više mail adresa, iBooks koji je već viđen na iPadu, iAd, te potpuno novi paket poslovnih aplikacija.

Kao najzanimljiviji među novitetima mnogi će zasigurno navesti multitasking, koji će biti dostupan na iPhoneu 3GS te za iPod touch treće generacije. Istovremeno izvođenje više zadataka neće pretjerano trošiti bateriju jer su, kako tvrde, napravili mogućnost da u pozadini radi samo jedan potrebni proces umjesto cijele aplikacije.

iPhone – iBuy


Druga novost je iAd, čiji koncept je korporacijski logičan i predstavlja još jedan način dodatne zarade za Apple. Naime, umjesto reklama (bannera) koji su odvodili korisnike aplikacija u safari uz proviziju Googleu, sada će se reklama vrtjeti unutar aplikacije koju koristite. Novi mail klijent imati će mogućnost spajanja više mail adresa na jedan ulazni spremnik tako da ne morate brinuti o raznim lozinkama, ili se često prebacivati iz jednog u drugi, dok nam je iBooks već opisan u brojnim recenzijama iPada.

Također poboljšana je zaštita datoteka, dok će brojna nagađanja o većem taktu rada procesora, puno dužem vijeku baterije ili flash aplikacijama i dalje ostati samo puka želja korisnika.

Čitava situacija rezultirala je najavom iPhona četvrte generacije u koji će se najvjerojatnije ugrađivati upravo OS 4.0, a tržište bi ‘novi paket’ trebalo ugledati za dva do tri mjeseca.

Kao šećer na kraju, programeri iz Dev Teama najavili su jailbreak nedugo nakon što softver bude objavljen, što će brojni korisnici operativnog sustava 3.1.3 zasigurno dočekati s oduševljenjem.

Autor:Marin Blažević
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.