Strah i trepet pred izlazak iPad-a

Autor: dnevno.hr

Apple je radnicima nametnuo ugovore s posebnom klauzulom o tajnosti, otkazi ili tužbe prijete svakom tko o proizvodu progovori s osobama izvan korporacije.

Kao što se moglo naslutiti, čitava korporacija Apple sprema se za subotnju histeriju koja bi trebala uslijediti zbog lansiranja iPada. Kako prenosi agencija Reuters, brojni zaposlenici žale se što će u četvrtak biti izloženi pitanjima znatiželjnih kupaca na koja kako kažu, neće moći odgovoriti jer uređaj uopće nisu vidjeli niti ga smiju pogledati do početka prodaje.

Ni menadžeri ne znaju ništa


Naime postoje brojne izjave zaposlenika koji se čude čemu tolika tajnovitost na svim razinama, jer prodavači očito nisu jedini koji nemaju pristup, već menadžment i poslovođe, i što je najčudnije, serviseri i tehnička podrška. Pretpostavlja se da Apple želi postići još jedan urnebesan početak prodaje koji bi više nalikovao prodaji karata za veliki rock koncert nego prodaji novog gadgeta. Za očekivati je stoga da će se ponovo pisati ‘besplatne reklame’ o ljudima što spavaju pred dućanom te cijelu noć u redu iščekuju početak prodaje. Da scenarij bude što uvjerljiviji brinu se nadzorne kamere i zaštitari koji će u dućane stići skupa s prvim zapečaćenim kutijama i ljubomorno ih čuvati od znatiželjnih radnika do početka prodaje.
Nepovjerenje na svim razinama

Nakon brojnih problema s dobavljačima komponenti koje će se ugrađivati u iPad, te njihovim kašnjenjem, zatim sumnjama u napuhivanje serijskih brojeva narudžbi na koje su upozoravali neimenovani izvori iz Appla te brojni blogovi koji se bave svime vezanim uz tvrtku Steva Jobsa, izgleda da ‘diktaturi straha’ unutar korporacije još uvijek nije kraj. Nepovjerenje prema radnicima ističe se na svim razinama, shodno tome morali su potpisivati ugovore s klauzulom o tajnosti u kojim se prijeti otkazima ili tužbom u slučaju razgovora o proizvodu s osobama izvan kompanije. To je činjenica zaslužna za većinu izjava koje se teško mogu provjeriti jer se zaposlenici u strahu za vlastiti posao, boje uputiti pohvale ili kritike iza kojih bi stajali vlastitim imenom i prezimenom.

Nagađanja ‘bijelih ovratnika’
No ekonomski analitičari i financijaši s Wall Streeta brinu se najviše zbog novih ugovora o skraćenom radnom vremenu zaposlenika. Naime iako su dionice Appla prije lansiranja novog proizvoda porasle, moguće je da uprava želi izbjeći eventualne skandale s otpuštanjem radnika ukoliko novi tablet podbaci na tržištu. Najveći razlog za brigu je nepostojanje tržišta kojeg novi proizvod tek treba stvoriti. Sve veće je zanimanje za prve poslovne rezultate koji će stići već u subotu i napokon prekinuti nagađanja oko proizvoda za kojeg Apple predviđa prodaju od 850 tisuća do 1,2 milijuna jedinica unutar prva četiri mjeseca.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.