‘Prijenosna računala na tipkanje’ dostupna za tri godine

Autor: T.T.

Piezoelektrični materijali i popratni efekt otkriveni su još u 1880-tim godinama, pa je zgodno čuti da su znanstvenici nakon 130 godina konačno javili da postoji volja i želja za njihovu praktičnu primjenu.

Piezoelektrični materijali koji generiraju električni naboj kad su izloženi pritisku ili kontuziji, poznati su još od doba kada su svijetom vozili električni automobili.

Prvi ih je otkrio Pierre Curie u 1880-im godinama, pa je zgodno čuti da su znanstvenici nakon 130 ljeta konačno javili da postoji volja i želja za njihovu praktičnu primjenu.

Novo istraživanje, objavljeno u australskom žurnalu posvećenom naprednim materijalima, kazuje da su učenjaci sa Kraljevskog instituta za tehnologiju u Melbourneu prvi uspješno izmjerili energiju što je generiraju tanke piezolektrične folije čija bi svojstva primjenu mogla pronaći u elektroničkim uređajima kakvi su tableti, prijenosna računala, elektrostimulatori srca, pametni telefoni…

Prema izvješću, znanstvenici procjenjuju da folije neće uređaje snabdijevati energijom u potpunosti, no da će njihova raširena upotreba pospješiti učinkovitost i trajnost baterija.

– Trenutačna razina energije koju uspijevamo generirati je oko deset puta manja od potrebne, stoga je to naš sljedeći korak, povećati je deset puta, kako bi mogli proizvesti vječne baterije koje će zamijeniti postojeće akumulatore. Ako možemo povećati energiju, za što će nam trebati oko tri godine, vjerujem da će koncept vrlo brzo pronaći put do komercijalne isplativosti – izjavio je rukovoditelj istraživanja dr. Madhu Bhaskaran za ABC News Australia.


Tehnologija koja baterije mobitela ‘puni riječima’




Autor:T.T.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.