Priča udaljena 5 milijardi kilometara: 10 stvari o Plutonu koje do sada niste znali

Autor: M.N.

Prošla su tri dana od povijesnog susreta NASA-ine letjelice New Horizons sa Plutonom.

Njihovo zbližavanje donijelo je i još uvijek donosi donedavno nepoznate informacije, a osim znanstvenih činjenica, tu su i zanimljivosti poput brzine kretanja ili imena Plutonovih regija.

Donosimo vam deset činjenica koje možda do prije dva dana uopće niste ni znali.

1. New Horizons najbrža je letjelica koju je čovjek ikada napravio. Samo devet sati nakon lansiranja 2006. godine letjelica je došla do Mjeseca, a trenutno se kreće brzinom od 57 000 kilometara na sat ili 16 kilometara u sekundi.

2. Prve detaljne fotografije Plutona otkrile su da je patuljasta planeta široka 2 370 km, što je za oko 70 kilometara više nego što smo pretpostavljali.

3. Pluton ima atmosferu koja se sastoji od dušika, a tlo je prožeto raznim elementima, ali prvenstveno dušikom i metanom.

4. Astronomi su počeli davati imena regijama na Plutonu. Tamna regija poznat kao Kit sada nosi naziv Cthulhu, prema božanstvu koje je kreirao pisac Howard Phillips Lovecraft. Jedna regija nosi ime po Meng-p’o, božanstvenoj osobi u Budizmu, a druga po Balrogu, liku iz romana Gospodara prstenova.

5. New Horizons sada leti prema Kupierovom pojasu kako bi ispitao objekte pod nazivom Quaoar, Eris, Makemake, Haumea i Sedna.
6. Iako letjelica prvenstveno troši solarnu energiju, zbog daljine Sunca New Horizons radi uz pomoć plutonija koji će njegove instrumente pokretati do 2020. godine.

7. Pluton je prestao biti planet samo nekoliko mjeseci nakon lansiranja New Horizonsa, a danas je najveća patuljasta planeta u našem Sunčevom sustavu.

8. Letjelica je najviše vremena provela “spavajući”, ali se “probudila” 2007. godine kada je prolazila pokraj Jupitera kako bi ga fotografirala.
9. Iako je prvenstveno planirano da New Horizons ispita samo Pluton i njegov mjesec Charon, stvari su se promijenile kada su nakon lansiranja otkriveni mjeseci Nix, Hydra, Styx i Kerberos.

10. Letjelica sa sobom nosi pepeo Clydea Tombaugha, astronoma koji je 1930. godine otkrio tadašnju devetu planetu, piše klixba. Prije nego što je umro 1997. godine, izrazio je želju da se njegov pepeo odnese u svemir. NASA je na to pristala i pričvrstila njegove ostatke za letjelicu New Horizons.

Autor:M.N.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.