Pirati ahoj! Potpuno je probijena zaštita na PS3, Sony će teško naći rješenje

Autor: M.S.

Objava je stigla na okupljanju hakera u Berlinu, na godišnjem Chaos Communication Congressu, od grupice fail Overflow, koja tvrdi da je u posjedu Sonyjevih programskih kodova, te da bi Sony trebao proizvesti potpuno novi hardware, odnosno novu konzolu, ako želi riješiti problem.

Ovogodišnje ‘kaotično’ okupljanje hakera u Berlinu, na Chaos Communication Congressu, obilježila je grupica hakera fail Overflow. Izašavši na pozornicu, oni su svečano objavili da je probijena zaštita Playstationa 3, a hakeri su u posjedu istih programskih kodova koje koristi i Sony.

Od izdavanja, Sonyjeva interna zaštita postala je svojevrsni Sveti Gral hakera, jer je konzoli omogućavala pokretanje samo kupljenih ili skinutih programa koje je odobrio Sony. Dakle, bez piratskih izdanja koja su bila tako popularna na prošle dvije konzole.

No sad je tome kraj, jer je kod koji je štitio ‘Plejku’ od pirata pao kad su se hakeri domogli komadića koda i pomoću njih riješili matematičku formulu potrebnu pri zaobilaženju zaštite.

Također, Sony navodno ne može doskočiti problemu, bez proizvodnje potpuno novog hadwarea s drugačijom enkripcijom, a nezavisni programeri će odsad moći prčkati po Playstationu kako im se svidi, pa čak i proizvoditi vlastiti firmware.

Ono što je potaknulo fail Overflow na drastične mjere pomoću kojih su došli do kodova je uklanjanje podrške za Linux OS sa edicije Playstationa ‘Slim’.

– Učinivši to, Sony je raspizdio hakere. Mi ćemo objaviti alate i dokaz valjanosti metode, netko drugi može nastaviti dalje. Zabavni dio je gotov – kratko je objasnio predstavnik Overflow tima u Berlinu, javlja Wired.

Ipak, ne može se reći da je to najznačajniji napad na PS3. Mladi George Hotz, zaslužan za probijanje zaštite na iPhoneu, uspio je prodrijeti i u ‘Plejku’. Ipak, nije dugo trebalo da Sony sredi rupu u sustavu, a Hotz je u srpnju 2010. godine objavio da odustaje od daljnjih pokušaja ‘uređivanja’ Playstationa 3.




Također, spomenimo i dosad najbolju metodu probijanja zaštite, mali USB uređaj koji omogućuje spremanje igre na interni ‘hard disk’ te pokreće igru bez originalnog DVD-a u pogonu. Na PSX Scene portalu pisali su da uređaj ima puno više potencijala, te da se uskoro sprema verzija s kojom će se moći pokretati piratske verzije igara, no rješenje se pokazalo dosta nezgrapnim i nepouzdanim, te nije slavno prošao u zajednici igrača.

VIDEO: Je li došao kraj originalnim Sony igrama za PS3?

Nepodnošljiva lakoća prisluškivanja telefonskih razgovora




Autor:M.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.