fbpx

Otkrijte što se sve krije u toneru inkjet printera

Autor: M.S.

Kako vi ne bi osobno morali, za vas smo saznali što je u maloj crnoj kutijici koju umetnete u svoj pisač ako želite da funkcionira. Dosta toga je unutra. Iznenadit ćete se. Neke od stvari koje su unutra nećete ni moći pročitati.

Te male plastične, najčešće crne kutije malo nas je otvorilo. Samo smo ih uzeli iz kartonskog pakiranja, iz pisača izvadili njihovog iscijeđenog blizanca, i stavili ih na njihovo mjesto. (Stare smo, naravno, stavili na stranu, kako bismo ih kasnije bacili na način propisan za tu vrstu otpada).

Riječ je, naravno, o malim punjenjima za printere, popularno zvanim ‘toneri’. Baš kad smo nabavili malj i par velikih ćevapa s kajmakom, u namjeri da saznamo što je u crnoj kutijici tonera, te kontempliramo o čudesnom misterioznom sadržaju nad masnom lepinjom i ćevapima (s kajmakom), Wired je izbacio popis sastojaka prosječne kutije tonera. Tako da smo vratili malj ekipi koja popravlja drveno krovište obližnje krčme i samo pojeli ćevape.

A vama evo popis sastojaka inkjet tonera:


VODA

Čak 95 posto punjenja tonera je super-čista deionizirana voda. Ipak, s obzirom na cijenu tonera, piše Wired, bilo bi vam jeftinije da ispisujete svoje dokumente u šampanjcu.

BUTIL UREA

Ova supstanca služi tome da voda u tinti ne savije papir nakonispisivanja. Savijanje se događa zato što celulozna vlakna u papiru zbog vode nabubre, te se među njima slamaju vodične veze. Kako voda suši, vlakna se ponovno spajaju i smanjuju, pa se papir savija. Butil urea usporava formiranje veza vodika, pa od savijanja – ništa.

CIKLOHEKSANON

Organsko otapalo pomaže tinti u prianjanju na polimere.
REAKTIVNA CRVENA 23 BOJA

Zapravo je ružičaste boje, a sadrži bakar. Pojavljuje se i u obojanim kontaktnim lećama.

DIREKTNA PLAVA 199 BOJA
Također sadrži tragove bakra, ali i sumpora. Zašto ‘direktna’? E pa zato što se može nanositi na papir izravno, bez upotrebe komponente za prianjanje..

KISELA ŽUTA 23 BOJA

Ova se žuta boja pojavljuje i u hrani, a može uzrokovati napadaje astme, osip i kontaktni dermatitis kod nekih ljudi. Ne jedite je. Ne ližite je. Nemojte je ni predugo gledati.

ETOKSILIRANI ACETILENSKI DIOLI

Ova tvar, koju vjerojatno ne možete reći brzo tri puta, modificira površinsku napetost vode i boja. Ipak, ako su tvari premalo napete, tinta bi mogla iscuriti iz tonera; prenapeto i tinta neće ni izaći. Proizvođači pokušavaju održati napetost površine tinte upola manjom od napetosti vode.

ETILENDIAMINTETRAACETIČNA KISELINA (EDTA)

Ova kiselina regulira kovalentne veze u metalnim ostacima koji se uvijek nađu na ljepljivim vrpcama koje štite štrcaljku pisača, kako ne bi zagadili tintu ili začepili glavu pisača.

ETILEN GLIKOL

Usporava hlapljenje vode i boje, te ih održava tekućima, tako sprečavajući začepljenje štrcaljki pisača.


SAD uveo strože mjere za ‘visokorizične tonere’ i druge sumnjive pakete u zrakoplovima

Autor:M.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.