New Horizons: Na Plutonu pada snijeg i crven je kao Mars! (FOTO)

Autor: M.N.

New Horizons je na Zemlju poslao podatke o veličini Plutona koja se donedavno mogla odrediti samo približno.

NASA je na temelju niza fotografija zaključila kako Pluton uopće nije siv kao što se pretpostavljalo, nego je zbog oksidirane površine po boji sličan Marsu koji, promatrano iz daleka, ima crvenu boju.

Također, prve informacije o veličini patuljaste planete govore kako smo pogriješili za 70-ak kilometara.

Kako stvari stoje, Pluton je veći nego što se činilo – patuljasti planet u promjeru je širok 2.370 kilometara.

“Veličina Plutona tema je razgovora još od njegovog otkrića 1930. godine, a tome je sada napokon došao kraj”, rekao je jedan od članova misije New Horizons, Bill McKinnon

Ipak, zanimljivim detaljima tu nije kraj. Naime, NASA-in administrator, Charles Bolden, Pluton je na konferenciji za novinare nazvao planetom.

“Očekujemo da ćemo vidjeti puno više. Prvenstveno, Pluton je crveni planet kompleksne površine. Geolozi su fascinirani bojom tla i pitaju se kako Pluton može biti crven na tako velikoj udaljenosti od Sunca. Mi Pluton zovemo planetom, iako je tehnički patuljasti planet. I ja ga zovem planetom, ali ne određujem pravila”, rekao je Bolden.

Pretpostavlja se da će New Horizons, nakon okončanja svoje misije, iz Sunčevog sustava izaći daleke 2047. godine.




Fotografije i podaci koje smo dobili i koje dobivamo dar su za cijelo čovječanstvo, a za sada se jedino može reći da na Plutonu gotovo sigurno pada snijeg, što tvrdi znanstvenik iz tima New Horizons, John Grunsfeld, prenosi britanski Telegraph.

Više fotografija površine Plutona očekujemo uskoro!




Autor:M.N.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.