Doznajte zašto NI SLUČAJNO ne smijete ostaviti mobitel na punjenju preko noći!

Autor: A. Pranjić

Zahvaljujući Internacionalnoj energetskoj agenciji (IEA) energetska efikasnost punjača i telefona značajno je poboljšana u posljednjih nekoliko godina.

Svi korisnici ‘pametnih’ telefona upoznati su s problemom brzog pražnjenja baterije. Vjerojatno morate barem jednom u 24 sata puniti svoj mobitel. Iako smo naviknuti zbog ‘starijih’ modela mobitela punjač držati uključen u struju tijekom cijele noći, to ne smijete raditi. 

Zahvaljujući Internacionalnoj energetskoj agenciji (IEA) energetska efikasnost punjača i telefona značajno je poboljšana u posljednjih nekoliko godina. Punjač kada je bez mobitela uključen u struju na njemu troši pola vata manje struje. Prevedeno, na godinu dana jedan takav punjač može potrošiti struje koliko je potrebno da bi se zagrijao jedan bojler.

Potrošnja energije kada je mobitel uključen prosječno dođe do 3,6 vata, a pada na 2,24 vata kada se baterija telefona napuni. Cijena punjenja preko noći postaje značajno veća, jer telefon se bez potrebe minimalno puni i do četiri sata nepotrebno.

”Pametni” telefoni dolaze s originalnim punjačima koji u trenutku kada je baterija puna 100% spriječavaju da ne dođe do neke nezgode. Jeste li znali da dugo držanje mobitela na punjaču šteti bateriji i smanjuje trajanje iste? Kratka punjenja mobilnih uređaja najbolje su rješenje.

 

Autor:A. Pranjić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.