Android suvereno vlada tržištem operativnih sustava za mobitele

Autor: I.J.

Prema analizi tržišta operativnih uređaja za mobitele, koju je provela analitička kuća Gartner, Googleov Android je u roku godine dana udvostručio svoj udio, pa sada vlada tržištem s udjelom većim od 50 posto.

Tržište operativnih sustava za mobilne uređaje je doživjelo prilično velike promjene u odnosu na prošlu godinu. Prema podacima koje je iznijela analitička kuća Gartner, Android je postao najzastupljeniji OS na prijenosnim uređajima tijekom trećeg kvartala ove godine, Symbian je drastično pao, dok je Appleov iOS zadržao svoju poziciju.

Android je svoj tržišni udio udvostručio u odnosu na treći kvartal prošle godine. Od 25 posto porastao je na 52,5 posto i preuzeo vodeću poziciju. Mali pad je zabilježio Appleov iOS, koji je s 16,6 posto udjela pao na 15 posto, a Symbian, sustav za Nokiine aparate, vrtoglavo je pao s 36,6 posto iz 2010. godine na samo 17 posto, piše Wired.

Analitičari tvrde da se blagi pad iOS može pripisati novom iPhoneu 4S. Kako se novi uređaj pripremao za tržište, za koji su mnogi očekivali da će biti iPhone 5, kupci su čekali da krene u prodaju, odnosno da starijim modelima padne cijena. S druge strane, kupci koji preferiraju uređaje s Android OS-om imali su na izbor više uređaja iz različitih cjenovnih razreda, od onih za 100 dolara, pa do sofisticiranijih s dvije procesorske jezgre.

Zastupljenost Windows operativnog sustava je pala s 2,7 posto udjela iz trećeg kvartala prošle godine na 1,5 posto u ovoj godini. Međutim, uređaji koji predstavljaju plod suradnje s Microsoftom počeli su ostavljati traga na statistici tek u ovom kvartalu.

Autor:I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.