VIDEO: NASA šalje ‘Star Trek replikator’ na svemirsku postaju

Autor: M.M.

Amerčka nacionalna svemirska agencija će zajedno sa svojim astronautima u svemir poslati i 3D printer kako bi imali zalihu sitnih dijelova, od matice do slavine, potrebnih za održavanje 15 godina stare svemirske postaje.

3D printere koriste mnogi 'obični' građani za neobične projekte. Tako smo već upoznali i vizionare koji su 'isprintali' pušku, figurice vaših voljenih, Hrvata koji je isprintao Aston Martina a ovu tehnologiju konačno će prigrliti i 'svemirska agencija' prvenstveno za stvaranje alata koji je potreban za popravke u skučenim prostorima svemirske postaje.

NASA će zajedno sa svojim astronautima u svemir poslati i 3D printer kako bi imali zalihu malih dijelova, od matice do slavine, potrebnih za održavanje 15 godina stare svemirske postaje. Mnogi hrabro najavljuju da će repliciranje rezervih dijelova i alata otvoriti put printanju motora te čak i svemirskih brodovs, no to je ipak još daleka budućnost.

'3-D printing omogućuje nam da imamo svoj Star Trek replikator', istaknuo je astronaut Timothy Creamer. Printer će im omogućiti izradu dijelova koje su izgubili, koji su se slomili ili možda napraviti nove stvari koje su im potrebne u stanici, prenosi zimo.co.

NASA već tjednima testira printer u uvjetima nulte gravitacije i ponašanje repliciranih rezervih dijelova u takvim uvjetima. Printer će biti pohranjen sa softverom za stvari koje su potrebne astronautima, no isto tako moguće je uploadati nove nacrte za printanje direktno sa Zemlje.

'3D print eksperiment s NASA-om je korak prema budućnosti. Sposobnost 3-D printa dijelova i alata za zahtjeve uvelike povećava pouzdanost i sigurnost misija u svemir, uz znatno niže cijene.' istaknuo je Aaron Kemmer iz NASA-e.

Vjeruje se da će završna vezija 3D printera moći proizvesti trećinu rezervih dijelova koji su neophodni za funkcioniranje 15 godina stare svemirske postaje.
U budućnosti, 3D printeri mogli bi ne samo producirati zamjenske dijelove, već i pizzu u svemiru.




Autor:M.M.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.