fbpx

Uronite u Immersion i saznajte što tajni agenti znaju o vama

Autor: I.J.

Podaci o korisnicima koji su interesantni tajnim i drugim agencijama koje nadziru elektroničku komunikaciju, pohranjeni su u meta-podacima e-mail poruka. Običnim korisnicima nije lako doći do njih, a još manje znaju što sve otkrivaju. Aplikacija Immersion omogućuje uvid koliko smo podataka već podijelili s drugima.

Na raznim internetskim stranicama može se svako malo naići na niz savjeta koji upućuju na mjere opreza pri korištenju interneta. Iako korisnik može biti pod dojmom da je na internetskim servisima ostavio tek neke osnovne podatke, na temelju njihove usporedbe može se doći do iznenađujućih podataka.

Naime, prilikom razmjene e-mailova, moramo odaslati i neke skrivene podatke kako bi naša poruka stigla na točno željeno mjesto. Podaci koji se generiraju u pozadini zovu se meta-podaci, a sadrže informacije o pošiljatelju poruke, odredišnoj adresi, vremenu slanja i serveru preko kojeg je prosljeđena. Ukoliko se šalje i fotografija, u meta-podacima mogu biti pohranjene informacije o modelu fotoaparata, rezoluciji fotografije, pa i geolokacijski podaci u slučaju da je opremljen GPS-om.


Doduše, postoje programi koji sadržaj poruke mogu šifrirati, no s meta-podacima je priča malo drugačija. Ukoliko bi se meta-podaci prikrili, tada ne bi bilo moguće iščitati na koju adresu treba, primjerice, dostaviti poruku i sl. Slično je i s porukama upućenih preko društvenih mreža, s tom razlikom da one prikupljene podatke proslijediti drugima.

Kako bi korisnicima dočarali važnost odgovornog ponašanja na internetu i skrenuli pažnju na količinu podataka koje ostavljaju na raznim servisima, ekipa iz MIT Media Laba osmislila je web aplikaciju Immersion. Riječ je o stranici na kojoj je moguće saznati što bi to tajne službe mogle vidjeti iz komunikacije s ostalima.

Nakon što se korisnik registrira, ne zadirući u sadržaj poruka, Immersion prikupi meta-podatke, proanalizira povijest aktivnosti i rezultat prikaže grafički preko pomičnih točaka na ekranu. Svaka od njih prikazuje po jedan kontakt, a njihova veličina odražava učestalost komunikacije. Međusobno su povezane linijama kako bi se lakše shvatilo u kakvom je odnosu korisnik s njima.

Jedan od autora Immersiona, Cesar Hidalgo, pojasnio je da aplikacija pruža uvid korisnicima u količinu podataka koju su već podijelili s drugima. Tvrdi da se u današnje vrijeme dio života jednostavno odvija na webu, ali da je njegova povijest skrivena u meta-podacima koji nisu tako lako dostupni.

Autor:I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.