fbpx

Tanka i fleksibilna tipkovnica na vašem dlanu: Prva stepenica prema nosivim i neprimjetnim kompjuterima

Autor: M. M.

"Naše se ćelije mogu prilagoditi čak i udubinama na koži te se može presaviti oko lakta ili zgloba koje se neprimjetno kreću i pritom rade savršeno", poručio je voditelj projekta, Martin Kaltenbrunner.

Novo elektronsko sklopovlje može se prilagoditi vašem tijelu i pokretima, a mogao bi dati invalidima veću kontrolu nad svojim protezama. Kompjuteri će postati toliko neprimjetni da se nećemo ni truditi skinuti ih.
Iako je elektornika sve manja i brža, još je uvijek kruta i lomljiva dovoljno da znate da je cijelo vrijeme u džepu.

Tim japanskih i europskih znanstvenika razvili su ultra tanku fleksibilnu tipkovnicu koja je lagana kao pero te može biti zarolana poput papira.
"Naše se ćelije mogu prilagoditi čak i oštećenoj koži te se može presaviti oko lakta ili zgloba, koje se neprimjetno kreću i pritom rade savršeno", poručio je voditelj projekta, Martin Kaltenbrunner.

To može otvoriti put ultra osjetljivoj 'pametnoj' koži koja može prikupljati informacije o tijelu i okolišu te boljoj kontroli umjetnog uda od strane invalida, a ni 'gameri' neće zasigurno biti zakinuti. Takvu tipkovnicu moći ćete nositi cijeli dan, čak se s njom i tuširati.
Znanstvenici smatraju da će sklopovlje u ustima pomoći onima s govornim manama.


Satovi, fitnes mjerni uređaji, tableti, slušalice sve će se to, smatraju, jednog dana zamijeniti ovom neprimjetnom prianjajućom tipkovnicom.Tipkovnica je 30 puta lakša od papira te je debljine 1/5 kuhinjske folije, a može se i rastezati.
Kada se stavi na ruku folija prati linije kože, kao i brazde i udubine bez straha da će se oštetiti elektronika.

Folija je jeftina za izradu, a na tržištu se očekuje za tri do pet godina, poručio je Kaltenbrunner.
Potencijal za izradu organske elektornike je visok, a cijena a cijena izrade je niska. Neprimjetne elektronske folije mogle bi u budućnosti biti uobičajene baš kao što su plastične vrećice danas.

Autor:M. M.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.