fbpx

Sad ste napisali status na ‘fejsu’? Četvrtina korisnika društvenih mreža požali zbog svojih objava!

Autor: I.J.

Promisli prije nego objaviš, provjeri postavke o privatnosti, ograniči pristup osobnim informacijama i potraži pravnu pomoć ako netko krivo protumači tvoje objave. To su jednostavne upute za korištenje društvenih mreža koje mogu spriječiti da zbog nekih objava požalimo.

U trenutku dobre zabave, tako je jednostavno posegnuti za mobitelom, uslikati nešto i objaviti na Facebooku. Tek koji trenutak kasnije, kada zamre zafrkancija, takvo što se može ipak učiniti kao neka loša ideja. Naime, istraživanje provedeno među mladim korisnicima društvenih mreža pokazalo je da oko četvrtina njih požali svoje nagle odluke i instant-objave na svojm profilima. Glavni razlog kojeg se boje je da će ih šefovi otpustiti ili možda neće zaposliti ukoliko netko naiđe na njihove nepodopštine.

Stranica FindLaw provela je istraživanje nad približno tisuću korisnika društvenih mreža s raznim pitanjima o njihovu ponašanju na servisima kao što su Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest i slični. Među ispitanicima u rasponu od 18. do 34. godine, oko 29 posto njih je objavilo nekakav status, fotografiju ili kakav drugi sadržaj za koji drže da bi ih mogao stajati napretka u karijeri, piše Mashable. Čak 74 posto njih je uklonilo takav sadržaj, a od starijih ispitanika, u dobi od 35. do 64. godine, to ih je učinilo znatno manje, samo 36 posto.

Nakon provedenog istraživanja FindLaw je objavio nekoliko osnovnih smjernica za korisnike društvenih mreža koje glase: promisli prije nego objaviš, provjeri postavke o privatnosti, ograniči pristup osobnim informacijama i potraži pravnu pomoć ako netko krivo protumači tvoje objave.


– Uklanjanje sadržaja ponekad nije dovoljno, jer takve stvari mogu ostati zabilježene u drugim cjelinama interneta – upozoravaju iz FindLaw-a. – Najbolje je držati se pretpostavke da sve što objavimo može zauvijek ostati na internetu i ponašati se u skladu s time prije nego stistnemo gumb 'Objavi'.

Autor:I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.