Prihodi stotinu najvećih IT regionalnih kompanija porasli za 4,2 posto u 2010.

Autor: I.J.

Prema studiji o poslovanju stotinu najvećih IT kompanija na regionalnom Adriatic tržištu, koju je objavila analitička kuća Adriatics IDC, u 2010. godini tvrtke su ostvarile nešto povoljnije rezultate u odnosu na godinu dana ranije, kada je tržište zabilježilo drastičan pad.

Na temelju studije koju je provela analitička kuća IDC Adriatics, vodeće IT kompanije Adriatic regije su u 2010. godini ostvarile nešto bolje rezultate i pokazale blagi oporavak u usporedbi s 2009. godinom, kada je ostvaren drastičan pad. Stotinu najvećih IT poduzeća u regiji ostvarilo je ukupno 2,53 milijarde eura prihoda, što predstavlja porast od 4,2 posto u odnosu na 2009. godinu.

Međutim, broj zaposlenih je smanjen za 2,9 posto, na nešto više od 13 tisuća radnika. Ljestvicu najvećih tvrtki po prihodima predvodi zagrebačka M San Grupa s 262 milijuna eura, a među prvih pet još spadaju Comtrade Grupa iz Beograda, slovenska Avtera, IBM, te S&T.

– Kretanja između zemalja i pojedinih kategorija poduzeća snažno variraju odražavajući konjunkturu u pojedinim zemljama te sposobnosti pojedinog poduzeća da se prilagode izazovima zaoštrenih uvjeta poslovanja. Razlike između postignuća pojedinih tvrtki variraju od snažnog rasta do oštrog pada njihovih prihoda, pojasnio je direktor IDC Adriaticsa Boris Žitnik.

U kategoriji poduzeća pružatelja IT usluga i proizvođača softvera vodeće komapnije su Com Trade Group, S&T, Asseco SEE, a među tvrtkama koje gotovo da i ne bilježe prodaju hardvera prednjače In2 Grupa i Gdi Gisdata. Od globalnih kompanija koje imaju podružnice u regiji listu predvode IBM i HP, s time da prihodi njihovih podružnica u pravilu ne odražavaju ukupan promet koji ostvaruju u regiji. Među distributerima IT opreme vodeća je M San Grupa, ispred kompanija Avtera i Diss. Ljestvicu u maloprodaji informatičkih proizvoda predvodi Eurotrade iz Rovinja.

– Ovakav pregled daje odgovor na pitanje ‘tko je tko’ u informatičkoj ponudi u Adriatic regiji. Krajnjim korisnicima, voditeljima informatike i nabavi omogućuje uvid u ulogu i značaj pojedinih igrača na tržištu, a samim IT poduzećima daje mogućnost usporedbe vlastitih postignuća s konkurencijom, pojasnio je Žitnik.

Autor:I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.