fbpx

Potreba za IT profesionalcima će rasti iduće godine

Autor: I.J.

Porast cloud computinga kao i sve više prijenosnih uređaja, poput raznih smartphonea i tablet računala na tržištu, dovest će do povećane potrebe za IT stručnjacima za računalne sustave, ali i developerima.

Potražnja za specijalistima u IT branši će nastaviti rasti, barem na globalnoj razini i tijekom 2012. godine. Porast cloud computinga kao i sve više prijenosnih uređaja, poput raznih smartphonea i tablet računala na tržištu, dovesti će do povećane potrebe za IT stručnjacima za računalne sustave, ali i developerima. Unatoč promjenama gospodarskih prilika na globalnoj razini, predstavnici IT industrije su uvjereni da se tržište iduće godine pokazati značajno bolje rezultate u odnosu na 2011. godinu, piše portal Computerworld.

Ono čemu se mnogi IT stručnjaci više raduju je da bi takav porast potražnje trebao dovesti i do većih plaća kojim bi se poslodavci ponovno otimali za njih. Posebno bi trebali profitirati osobe koje su specijalizirane za određeno područje. No, koja su to točno područja?

1. developeri mobilnih aplikacija


Stručnjaci iz ove skupine će biti među najtraženijima tijekom iduće godine, jer će mnoge tvrtke krenuti u prilagodbu svojih stranica prema mogućnostima pametnih telefona i tablet računala. Navodno je na specijaliziranom portalu za oglašavanje poslova u tehnološkoj branši Dice.com, potražnja za Android i iPhone developerima porasla za 129, odnosno 190 posto u zadnjih godinu dana. Očekuje se da će im i plaće porasti za 9,1 posto.

2. programeri

Potreba za programerima aplikacija za stolna računala bi se također trebala održati. Postoji izvjesna potreba za .NET, C#, SharePoint, Java developerima, te programerima web aplikacija. Međutim, od svih navedenih tehnologija, predviđa se da bi najbolje mogli proći oni koji znaju raditi s Java sustavom. Naime, riječ je o otvorenoj platformi na koju velike organizacije u sve većoj mjeri prebacuju podatke s licenciranih sustava.

3. user experience designers

budući da će postojati sve više aplikacija za mobilne uređaje, ali i za osobna računala, raste i potreba za ljudima koji će ga znati posebno prilagoditi za potrebe korisnika. Posebno je važno da se izdvajaju kroz zabavan izgled i intuitivno korištenje.

4. stručnjaci za sigurnost IT sustava
Brojni hakerski napadi i razorni virusi poput Duqua su uvjetovali potražnju za kadrom koji mogu stvoriti obrambene sustave protiv takvih malicioznih prijetnji. Navodno je na Dice.com portalu potražnja za takvim stručnjacima skočila za 141 posto. Osim toga, rastuće premještanje poslovanja u ‘oblak’ također uvjetuje porast potražnje za specijalistima za sigurnost računalnih sustava.

5. profesionalci za infrastrukturu

Cloud computing i migracije na Windows 7 platformu stvaraju veliku potrebu za mrežnim i sistemskim administratorima. Tvrtke traže IT stručnjake koje mogu postaviti i održavati virtualne servere i okružje za pohranu podataka, te ustanoviti koje se aplikacije najviše koristiti i uskladiti pohranu na diskove s tim raznim aplikacijama. IT odjelima će trebati profesionalci koji znaju raditi s infrastrukturom koji mogu obaviti nadogradnje i konsolidaciju sustava.
Autor:I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.