fbpx

Pittsburgh prelazi na Google Apps

Autor: I.J.

Tvrde da će im prelazak na Googleovo rješenje donijeti financijske uštede, jer više ne ovise o skladištenju podataka na svojim serverima, niti moraju upošljavati dodatne administratore da ih održavaju. Smanjeni su i troškovi licenciranja, s 200 tisuća dolara na 160 tisuća dolara godišnje.

U kontekstu racionalizacije poslovanja gradske uprave, vlasti u Pittsburghu odlučile su se za uvođenje Google Apps usluge, odnosno uvođenje ‘cloud computing’ tehnologije. Tijekom kolovoza bi se trebala obaviti migracija između dvije i tri tisuće email adresa na Gmail servis, a nakon toga bi trebali usvojiti i Google Calendar uslugu. Ovaj primjer pokazuje kako je poslovanje ‘u oblacima’ sve više atraktivno i lokalnim vlastima, a ne samo poslovnim subjektima, te kako se sve veće organizacije okreću novim tehnologijama.

Međutim, odluka nije donesena naglo. Komisija stručnjaka i iz tijela vlasti je oko 13 mjeseci tražila alternativno rješenje za elektroničku komunikaciju među svojim podružnicama. Tvrde da će im prelazak na Googleovo rješenje donijeti financijske uštede, jer više ne ovise o skladištenju podataka na svojim serverima, niti moraju upošljavati dodatne administratore da ih održavaju. Smanjeni su i troškovi licenciranja, s 200 tisuća dolara na 160 tisuća dolara godišnje, piše pcworld.com.

Tvrde da se ovim potezom ostvaruju i neke tehničke prednosti. Tako su zaposlenici na dosadašnjim serverima imali na raspolaganju između 50 i 100 MB prostora za pohranu elektroničke pošte. Prelazak na novu tehnologiju omogućuje oko 25 GB prostora ‘u oblacima’ za svakog od njih.


Odluka gradskih vlasti u Pittsburghu predstavlja i mali trijumf Google nad Microsoftom. Naime, Pittsburgh se dosada koristio uslugama Microsoftovog Exchange servisa. Nedavno je i Microsoft predstavio Office 365 paket, namijenjen ‘cloud computingu’, čime je htio direktno konkurirati Googleu. Uzimajući oba rješenja u obzir, uprava Pittsburgha se ipak odlučila za Google, a kao obrazloženje su naveli povoljnije financijske uvjete, sigurnosne uvjete, te implementaciju inovativnih rješenja u budućnosti.

Autor:I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.