Oko 83 posto korisnika aplikacija za prijenose uređaje se osjeća ovisno o njima

Autor: I.J.

Pokazalo se da sklonost prema raznim aplikacijama korisnici izražavaju zbog toga što ih mogu koristiti kao 'bijeg od stvarnosti', odnosno kao vrijeme koje odvajaju samo za sebe.

Razne aplikacije za prijenosne uređaje, čiji broj konstantno raste, omogućuju da ih koristimo kao korisne alate za obavljanje mnogih zadataka, ali i za zabavu. Ponekad se naš smartphone čini nezamjenjiv uređaj, a mi kao pravi ovisnici o njemu. S time se složilo oko 83 posto ispitanika u Velikoj Britaniji, u istraživanju koje je provela konzultantska kuća Latitude i MTV.

Cilj istraživanja bio je ustanoviti zajedničke karakteristike uspješnih aplikacija za mobitele i tablet računala, na uzorku oko 1,300 ljudi između 13 i 64 godine. Pokazalo se da sklonost prema raznim aplikacijama korisnici izražavaju zbog toga što ih mogu koristiti kao ‘bijeg od stvarnosti’, odnosno kao vrijeme koje odvajaju samo za sebe.

Osim za istraživanje osobnih interesa, oko 77 posto ispitanih je odgovorilo da aplikacije koriste i kao vrstu osobnog asistenta. Omogućuju da dio svakodnevne rutine ili neke poslovne zadatke obave u hodu, te tako uštede vrijeme. Međutim, čak 91 posto ispitanika je izjavio da su im aplikacije pomogle u upoznavanju s novim stvarima. Jedan od zaključaka istraživanja bio je da aplikacije, stoga, podižu emotivnu i funkcionalnu vrijednost ljudske svakodnevice, piše Daily Mail.

Iako su kroz istraživanje pokazali prema novim stvarima, sudionici ispitivanja su aplikacije za svoje uređaje birali provjerenim metodama. Oko 53 posto ih je izjavilo da su ih preuzimali prema preporuci svojih prijatelja.

Autor:I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.