fbpx

Nadolazeće razdoblje obilježeno mobilnim i cloud computingom

Autor: I.J.

Jedan od potpredsjednika Gartnera Daryl Plummer, objašnjava da će IT organizacije ubuduće morati balansirati između struktura koje imaju novac, proizvođača usluga, onih koji se bave pohranjivanjem i osiguravanjem podataka te potrošača koji postavljaju vlastiti tempo u primjeni IT tehnologije

Analitička kuća Gartner je u svojem izvješću objavila trendove za koje očekuju da bi mogli zahvatiti IT industriju tijekom sljedeće godine, ali i nekoliko narednih. Kao polazište za svoju analizu uzeli su porast aktivnosti koji se odnosi na područja računalstva u oblacima, domene društvenih servisa, mobilnog računarstva te rasta informacija općenito. Tvrde da će spajanje navedenih usluga promijeniti način na koji se IT tehnologija koristi, kako među potrošačima, tako i među poslovnim korisnicima, a kao posljedicu vide smanjeni utjecaj IT organizacija nad budžetima.

Jedan od potpredsjednika Gartnera Daryl Plummer, objašnjava da će IT organizacije ubuduće morati balansirati između struktura koje imaju novac, proizvođača usluga, onih koji se bave pohranjivanjem i osiguravanjem podataka te potrošača koji postavljaju vlastiti tempo u primjeni IT tehnologije. Trendovi koji pokazuju sve veću ulogu potrošačkog segmenta i tzv. cloud computinga, dovode do toga da će određene funkcije IT odjela prelaziti u ruke drugih, pa će se poslovanje morati organizirati po širem principu, umjesto isključive orijentacije na IT poslovanje u užem smislu.

Smanjeni utjecaj IT odjela


Plummer tvrdi da će glavna karakteristika IT sektora biti fluidnost, a tamo gdje ona ne postoji, ulogu IT odjela će preuzeti poslovni menadžeri koji vide ekonomsku vrijednost u preseljenju svojih IT potreba na cloud computing sustave. Istovremeno, ubrzani prelazak na cloud computing te sve veća raširenost uređaja jednostavnih za uporabu, koji dolaze s intuitivnim softverom, znači ujedno smanjenu odgovornost IT organizacija.

– Trendovi koji vode većoj zastupljenosti uređaja za široko tržište te cloud computing dovode do toga da će odgovornost IT organizacija u određenoj mjeri prijeći u ruke drugih. Jednako kao što korisnici imaju više kontrole nad uređajima koje koriste, tako u ruke poslovnjaka prelaze budžeti IT organizacija, objašnjava Plummer.

Problem u poslovanju tijekom nadolazećeg razdoblja predstavljat će i povećana količina podataka. Plummer tvrdi da će biti pravi izazov tolike količine informacija tumačiti u relevantnom kontekstu te da će postojati opasnost da poduzeća neće uspjeti iz njih iščitati poslovne prilike koje se kriju u njima. Povrh toga, zasada ne postoji nekakav regulatorni mehanizam kojim bi se uveo nekakav sustav kontrole nad tolikom količinom informacija, niti nad tim za što se točno koriste, pa su prepuštene velikim centrima za pohranu podataka.

Predviđanja trendova u nadolazećem razdoblju

Gartner je u kraćoj verziji objavljenih trendova predstavio 11 točaka, koje su dostupne na ovom linku.

Među ostalima, analitička kuća predviđa da će se zaoštriti borba na tržištu društvenih mreža, gdje će utrka među proizvođačima aplikacija i drugih usluga uzrokovati pucanje investicijskog balona 2013. godine. Najveći utjecaj na IT sektor imat će mobilni segment, gdje će se do 2016. godine poduzeća primarno oslanjati na prijenosne uređaje za pristup elektroničkoj pošti i uslugama za timski rad. Kao posljedica toga, broj nativnih projekata za pametne telefone i tablet računala premašit će one za osobna računala u omjeru 4:1.
Kako će se poslovanje sve više oslanjati na cloud computing, sigurnost će postati kriterij na kojem će poslovni subjekti sve više inzistirati. Oko 40 posto tvrtki će do 2016. godine zahtijevati neovisne sigurnosne certifikate o cloud computing uslugama. Ranjivosti softverskih sustava će uzrokovati sve veće financijske troškove potrebne za saniranje posljedica cyber kriminala, koji će rasti po stopi od 10 posto na godišnjoj bazi.

Autor:I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.