Na stranici imenik.hr objavljeni osobni podaci 43.000 građana

Autor: I.J.

Tvrtka Imenik je na svojim stranicama objavila osobne podatke za 43.000 vlasnika privatnih poduzeća koje je preuzimala iz javno dostupnih registara. Nakon brojnih pritužbi, objavljene podatke je uklonila, međutim, podaci će još neko vrijeme biti dostupni.

Agencija za zaštitu osobnih podataka (AZOP) istražuje slučaj od 25. veljače, kada su se na internetu pojavili osobni podaci 43 tisuće građana. Među njima su brojevi osobnih iskaznica, OIB, datum rođenja i adrese, a objavila ih je tvrtka Imenik d.o.o. na stranici imenik.hr, piše Jutarnji list.

Podaci su sada uklonjeni jer je tvrtka primila više pritužbi građana, međutim, problem predstavlja Googleov spremnik u kojem će biti dostupni još nekoliko tjedana. Slučaj je agenciji prijavila Zagrepčanka M. K. koja je ostala šokirana vidjevši koji su sve podaci objavljeni.


Prema njenim riječima, kontaktirala je imenik.hr i zahtjevala da se njeni podaci uklone, no nakon što su je odbili, odlučila je slučaj prijaviti AZOP-u. Od njih je dobila savjet da se obrati i policiji koja je doznala da se radi o podacima 43.000 osoba koji su vlasnici poduzeća. U policiji je dobila informaciju da je riječ o kršenju zakona, a kako je i sama vlasnica agencije za odnose s javnošću, podnijela je kaznenu prijavu protiv tvrtke.

U tvrtki Imenik, međutim, tvrde da je riječ o javno dostupnim podacima koji su preuzeti iz registra Ministarstva pravosuđa. Tvrde da prilikom pokretanja tvrtke podaci poput OIB-a, adrese i drugih postaju javni. Toni Kutlić iz tvrtke Imenik je izjavio da funkcioniraju na isti način kao i Google jer ne obrađuju nikakve podatke nego samo citiraju ono što je javno objavljeno. Budući da su nositelji koncesije za centralni telefonski imenik u RH, nepotpune podatke o poduzećima su upotpunjavali podacima iz javnih registara.

Inače, kazneni zakon propisuje novčane kazne ili čak od šest mjeseci zatvora za neovlašteno korištenje tuđih osobnih podataka, a statistika MUP-a je protekle godine zabilježila dvanaest takvih djela. Zakon o zaštiti osobnih podataka propisuje kazne između 20 i 40 tisuća kuna za izvršitelja obrade koji prekorači granice svojih ovlasti, prikuplja podatke za namjenu koja nije definirana ugovorom ili ako ih daje na korištenje drugim korisnicima, a tvrtka Imenik može biti kažnjena samo ako je netko od građana sam prijavi policiji, piše isti list.

Autor:I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.