Microsoft potrošio 7,5 milijuna dolara na IP adrese

Autor: I.J.

Budući da se kapaciteti IPv4 standarda primiču kraju, njihova cijena raste. Prema vrijednosti transakcije koju je Microsoft platio za Nortelove IP adrese, ispada da im je cijena veća od .com domena.

Otkada je Internetska organizacija za dodijeljene brojeve i imena (ICANN) objavila da se adrese s IPv4 standardom bliže kraju, za njima je zavladala velika potražnja pa su neki iskoristili priliku za dobru zaradu. Tako je Microsoft platio 7,5 milijuna američkih dolara za paket od 666,624 IP adresa koje su bile u vlasništvu propale tvrtke Nortel Networks. Cijena pojedine IP adrese tako ispada 11,25 dolara, čime je premašena vrijednost obične .com domene, s time da ovdje riječ samo o brojevima koji određuju adrese, uz koji se ne veže intelektualno vlasništvo ili promet.

Do kupnje IP adresa je došlo u sklopu likvidacijskog procesa kojeg su provodili američki sudovi nad Nortelom. Kako su naveli u svojim dokumentima, na koje se poziva portal Domain Incite, ograničena količina IPv4 adresa otvara tržišne mogućnosti, kakve će s uvođenjem IPv6 standarda nestati. Stoga su prije godinu dana kontaktirali 80 kompanija, od kojih je 14 iskazalo interes, a Microsoftova ponuda na dražbi je bila najviša.

U međuvremenu, pokrenute su inicijative da se IP adrese koje se ne koriste vrate na korištenje internetskoj zajednici, no svojevrsno ‘crno tržište’ za razmjenu adresa je bilo očekivano. IPv4 adresa je malo, prelazak na IPv6 standard zahtjeva troškove i poneke rizike vezane uz nadogradnju, a oba standarda bi neko određeno vrijeme trebala paralelno funkcionirati.

Ukoliko se svota novca koju je Microsoft platio za Nortelove IP adrese može uzeti kao nekakvo mjerilo njihove vrijednosti, ispada da ukupni kapaciteti IPv4 prostora vrijede oko 48,3 milijarde američkih dolara.

Autor:I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.