Kako napraviti sigurnu lozinku?

Autor: M.N.

Donosimo vam nekoliko savjeta kako biste sigurnije kreirali kompleksnije lozinke koje će vam pomoći da se na internetu osjećate sigurnije.

Cyber kriminal u dobrom dijelu slučajeva računa na neinvetivne, loše i ponekad zaista glupe lozinke, jer kako drugačije nazvati lozinku “1234” ili “123456789”?!

Nemojte si to raditi, odvojite malo vremena i za svaki servis na kojem koristite “Log In” opciju, kreirajte bolju i jedinstvenu lozinku.

Donosimo vam nekoliko savjeta koje možete iskoristiti prilikom kreiranja lozinke:
– Nikada ne koristite istu lozinku za više servisa.
– Ne zapisujte lozinku u rokovnik ili bilo gdje drugdje, gdje je neželjene osobe mogu vidjeti.
– Nemojte koristiti lozinke poput  “1234” ili “123456789” jer su jedne od najnesigurnijih lozinki!
– Za kreiranje lozinke koristite mala i velika slova, kao i brojeve te znakove interpunkcije, ukoliko je dozvoljeno.
– Najbolje je da lozinke budu na vašem materinjem jeziku jer su programi koji hakiraju lozinke uglavnom namijenjeni onima na engleskom. 
– Nikome i ni pod koju cijenu ne otkrivajte svoje lozinke.
– Neka se vaše lozinke sastoje od barem osam karaktera.
– Nikada ne koristite cijele riječi u lozinkama.

Neka vam ovi savjeti budu mala nit vodilja kada sljedeći put budete smišljali novu, složeniju lozinku kako biste u miru mogli koristiti mailove i društvene mreže, bez straha da bi vam netko mogao otkriti lozinku i doći do vaših privatnih podataka. 

Autor:M.N.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.