Iranci stavili Duqu pod kontrolu

Autor: M.S.

Virus nepoznatog autora, Duqu je nasljednik famoznog Stuxneta, a ima i sličan zadatak: Krasti sve što se pokrasti može, sa zaraženog sustava, uključujući lozinke, podatke, datoteke, screenshotove...

Iranski su znanstvenici stavili pod kontrolu zloćudni Duqu, ‘trojan’ koji su mnogi nazivali nasljednikom Stuxneta, jer obje vrste štetnog softwarea dijele ponešto programskog koda.

Iran je inače jedna od osam država na nišanu Duqua, odnosno koga god da ga je pustio u opticaj, a nagađa se da je on samo trebao prikupiti dovoljno podataka za neki drugi računalni napad.

– Software koji može kontrolirati virus je razvijen i stavljen na raspolaganje organizacijama i korporacijama. Sve su organizacije i centri koji bi mogli biti podložni ‘zarazi’ su kontrolirani – rekao je general Gholamreza Jalali, čelnik iranske civilne obrane, za BBC.

U međuvremenu, unutar Duquovog koda, agencije za internetsku sigurnost pronašle su spominjanje jedne američke televizijske kuće.

Iranci nadalje tvrde da je to već treći namjerni napad na njihova postrojenja, nakon već dobro poznatog Stuxneta, i Starsa. Virusi kakvi su oni inače mogu sa zaraženog sustava ubirati lozinke korisnika, pretraživati datoteke s ciljem kopiranja određenih podataka i još štošta.




Autor:M.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.