fbpx

Instaliranjem Facebookova Messengera pristali ste zapravo na OVO!

Autor: T. Pšenko

Hoćete li Messenger obrisati i ili nastaviti koristiti pod budnim okom Facebooka, ostaje na vama.

Može se reći da prijedlog za instaliranje Facebookova Messengera danas iskače čak i iz paštete. Riječ je o aplikaciji koja će na jednom mjestu zadržati svu privatnu komunikaciju s vašim prijateljima, ali postoji dobar razlog zašto je Facebook odvojio aplikaciju u zasebnu. Facebook ide ka tome da tu aplikaciju instaliraju svi korisnici, a mnogi su to već i učinili.

Iz Facebooka tvrde da im je lakše održavati zasebnu aplikaciju, ali kompanija nije jasno istaknula što se sve skriva u uvjetima korištenja koje nitko ne čita. Naravno, kad bi Facebook sve rekao, nitko aplikaciju ne bi ni koristio.

 Aplikacija je besplatna, a kada ste jednom prihvatili sve uvjete stisnuvši “agree”, zapravo ste prihvatili sve ovo, javlja Huffington Post, a prenosi zimo.hr:


– Omogućuje aplikaciji promjenu stanja mrežnog povezivanja
– Omogućuje aplikaciji pozivanje telefonskih brojeva bez vaše intervencije, što može – dovesti do neočekivanih troškova ili poziva. Zlonamjerne aplikacije mogu pozivati bez vaše potvrde stvarajući time trošak na vaš račun.
– Omogućuje aplikaciji slanje SMS poruka. Zlonamjerne aplikacije mogu slati poruke bez vaše potvrde, što može opet dovesti do neočekivanih troškova.
– Omogućuje aplikaciji snimanje zvuka mikrofonom. Ova dozvola omogućuje aplikaciji snimanje zvuka u bilo kojem trenutku bez vaše suglasnosti.
– Omogućuje aplikaciji slikanje slika i snimanje videa kamerom. Ova dozvola omogućuje aplikaciji korištenje fotoaparata u bilo koje vrijeme bez vaše potvrde.
– Omogućuje aplikaciji čitanje zapisnika poziva vašeg uređaja, uključujući i podatke o dolaznim i odlaznim pozivima. Ova dozvola omogućuje aplikacijama spremanje podataka iz popisa poziva i zlonamjerne aplikacije mogu dijeliti podatke iz popisa poziva bez vašeg znanja.
– Omogućuje aplikaciji čitanje podataka o vašim kontaktima pohranjenim na vašem uređaju, uključujući i učestalost kojom ste zvali, slali mailove ili komunicirali na druge način s određenim pojedincima.
– Omogućuje aplikaciji čitanje osobnih podataka profila koji su pohranjeni na vašem profilu kao što su vaše im i kontakt informacije. To znači da aplikacija može identificirati osobu i mogu poslati vaše podatke drugima.
– Omogućuje aplikaciji pristup telefonskim značajkama uređaja. Ova dozvola omogućuje aplikaciji utvrditi broj telefona i identifikacijski broj uređaja, bilo da je poziv aktivan i broj koji zovete.
– Omogućuje aplikaciji da biste dobili popis profila koji su poznati uređaju. To može uključivati sve profile koje ste stvorili kada ste instalirali aplikacije.
Hoćete li Messenger obrisati i ili nastaviti koristiti pod budnim okom Facebooka, ostaje na vama.

Autor:T. Pšenko
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.