Googleov Chrome prestigao Mozillin Firefox

Autor: I.J.

Googleov preglednik Chrome je postao popularniji preglednik od Mozillinog Firefoxa, a iako je razlika među statističkim podacima mala, analitičari tvrde da ukoliko se njegov dosadašnji rast nastavi, uskoro bi se mogao nadmetati s Explorerom za vodeću poziciju na tržištu.

Googleov preglednik Chrome je konačno prestigao Mozillin Firefox i postao drugi najzastupljeniji pretraživač na računalima korisnika. Nadmoćni predvodnik tržišta je još uvijek Microsoftov Internet Explorer.

Prema podacima koje je objavila analitička tvrtka StatCounter, Explorer je zastupljen sa 40,63 posto globalnog tržišta, dok su Chrome i Firefox prisutni u podjednakim omjerima. Googleov preglednik ima 25,69 posto i tek je neznatno popularniji od Firefoxa, koji ima udio od 25,23 posto. Od ostalih preglednika Safari je zastupljen sa 5,92 posto, a Opera s 1,82.

Prikupljeni podaci se ne odnose na broj preuzetih preglednika, nego na njihovu upotrebu. Analitičari već prognoziraju da, ukoliko se rastući trendovi za Chrome nastave, vrlo brzo bi se moglo dogoditi da se natječe za prvo mjesto na tržištu s Internet Explorereom, piše NetworkWorld.

Prije dvije godine, Chrome je zauzimao oko 4,66 posto tržišta. Udio od 20 posto je prešao u lipnju prošle godine, no iako je po ovim podacima prestigao Firefox, svoj napredak prvenstveno ostvaruje na štetu Internet Explorera.

Autor:I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.