fbpx

Gledate televizor? Ne, on gleda vas!

Autor: M. M.

Kamera u pametnom TV-u omogućava hakerima širom svijeta da uđu u vašu dnevnu ili spavaću sobu i prate što radite.

Kamera u pametnom TV-u omogućava hakerima širom svijeta da uđu u vašu dnevnu ili spavaću sobu i prate što radite.

Suvremeni high-end televizori, koji podrazumijevaju „smart” opcije, predstavljaju potencijalna ulazna vrata za hakere.
Pošto su svi smart TV uređaji povezani na internet čak i prosječnim programerskim hakerima, nije veliki problem preusmjeriti vas na stranice s prikrivenim virusom i preuzeti vaše podatke o kreditnim karticama.

Kao i da vas gledaju, bez vašega znanja i ikakve promjene na ekranu. Opcije koje smart sustavi imaju, za hakere, ne predstavljaju nikakvu prepreku, pa tako pristup internetskom pretraživaču ujedno omogućava i kontrolu nad ostalim opcijama, uključujući i ugrađene kamere.


Kamera u pametnom TV-u omogućava hakerima širom svijeta da uđu u vašu dnevnu ili spavaću sobu i prate što radite. Ovakav sigurnosni propust imala je kompanija Samsung. Ipak, on je veoma brzo otklonjen. Za ovaj „bug” napravljena je ispravka koju je Samsung proslijedio svim korisnicima.

Međutim, pristup kameri ukazuje na mnogo veću opasnost. Uređaji koji su povezani internetom, kako bi za njih postojalo daljinsko upravljanje, pravi su rudnik informacija za hakere.
Tako se daljinski sustavi za grijanje ili sigurnosne kamere lako mogu naći izvan kontrole vlasnika.
Autor:M. M.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.