fbpx

Facebook umjesto posla; ‘Zabušavanjem’ zaposlenici nanose velike štete privredi zemlje

Autor: P.R.

Britanske tvrtke izgube 22,16 milijardi dolara zbog toga što njihovi zaposlenici provode dio svog radnog vremena na društvenim mrežama, dok godišnji gubici američke privrede zbog istog razloga dosežu nevjerojatnih 650 milijardi dolara. Ruska privreda gubi deset milijardi dolara godišnje što je vrlo visoko ako se usporede s pojedinačnim stavkama rashoda federalnog proračuna RF.

Deset milijardi dolara godišnje iznose gubici ruske privrede koji su izazvani sve većim brojem Rusa koji provode vrijeme na društvenim mrežama u radno vrijeme.
Rezultati grube procjene analitičara tvrtke FBK specijalizirane za savjetovanje u području financija i računovodstva za rusku privredu ipak su puno manja u usporedbi s Velikom Britanijom i SAD-om.
Britanske tvrtke, na primjer, izgube 22,16 milijardi dolara zbog toga što njihovi zaposlenici provode dio svog radnog vremena na društvenim mrežama kao što su Facebook i Twitter, dok godišnji gubici američke privrede zbog istog razloga dosežu nevjerojatnih 650 milijardi dolara, piše Ruski vjesnik.

Međutim, gubici ruske privrede vrlo su visoki ako se usporede s pojedinačnim stavkama rashoda federalnog proračuna RF pa se tako mogu mjeriti s godišnjim izdvajanjima za javni prijevoz (297,8 milijardi rubalja) ili s polovinom sredstava iz federalnog proračuna koja se izdvajaju za obrazovanje (293,1 milijardu rubalja). Mogu se usporediti i s izdacima države za stambeno-komunalni sektor, kulturu, kinematografiju i medije, ili s izdvajanjima iz proračuna za poljoprivredu i ribarstvo. I za prvu i za drugu skupinu, prema službenim podacima, izdvojit će se oko 300 milijardi rubalja.

Zaposlenici u području financija i nekretnina, posredništva i uslužnih djelatnosti 'najgori'


Stručnjaci Instituta FBK izračunali su da je da je u 2012. svaki društveno aktivan zaposlenik ukupno izgubio 53,1 sat radnog vremena, a upozoravaju kako se radi o neodgovornom trošenju vremena koje uzrokuje poslovne gubitke.
Prema 'rang-listi zaposlenika koji nanose najveću štetu u privredi su zaposlenici u području financija i nekretnina, posredništva i uslužnih djelatnosti. Oni su oštetili rusku ekonomiju za 67,9 milijardi rubalja.
Na drugom mjestu su zaposleni u sferi obrazovanja koji su odgovorni za gubitke od 39,8 milijardi rubalja. Treći su službenici državne administracije, vojne sigurnosti i socijalnog osiguranja, čija šteta se procjenjuje na 36,6 milijardi rubalja. Na četvrtom mjestu su radnici u sektoru proizvodnje i prerade. Najmanju štetu izazvali su zaposlenici u poljoprivredi i šumarstvu ( 0,9 milijardi rubalja).

Direktor Instituta za stratešku analizu FBKIgor Nikolajev zaključuje kako ovaj problem s društvenim mrežama u Rusiji za sada nije strašan, ali napominje da bi se situacija u budućnosti mogla i znatno promijeniti. 'Poslodavci su itekako svjesni ozbiljnosti tog problema pa stoga poduzimaju i određene mjere', dodaje.

Autor:P.R.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.