fbpx

Facebook je na burzi, Zuckerberg nas vodi na ‘novu točku preokreta’

Autor: hina

Dionice društvene mreže, pokrenute kao projekt harvardskih studenata koja je u osam godina stekla svjetsku popularnost, na tržištu bi se trebale naći sredinom godine. Nakon izlaska na burzu vrijednost Facebooka mogla bi dostići i 100 milijardi dolara.

Facebook je u srijedu učinio prvi korak prema otvorenom tržištu najočekivanijom ovogodišnjom početnom javnom ponudom dionica koja bi osnivača ove najpoznatije svjetske društvene mreže Marka Zuckerberga, prema procjenama novinskih agencija, mogla učiniti šestim najbogatijim čovjekom svijeta.

Dionice društvene mreže, pokrenute kao projekt harvardskih studenata koja je u osam godina stekla svjetsku popularnost, na tržištu bi se trebale naći sredinom godine. Nakon izlaska na burzu vrijednost Facebooka mogla bi dostići i 100 milijardi dolara, ocjenjuje Reuters.

No, neki ulagači strahuju da je tvrtka koja trenutno ima 845 milijuna korisnika diljem svijeta dosegla vrhunac rasta. Prošle je godine Facebook ostvario prihod od 3,71 milijarde dolara, što je porast od 88 posto u odnosu na godinu ranije, ali ipak na donjoj granici očekivanja. Neto dobit porasla je 65 posto i dosegla milijardu dolara.


Svi žele svoj dio najunosnijeg

Reuters ističe da je početnom javnom ponudom dionica u srijedu započeo višemjesečni postupak koji će okončati najvećom novćanom transakcijom u Silicijskoj dolini od procvata internetskih tvrtki.

Postupak vode tvrtke Morgan Stanley, Goldman Sachs i JPMorgan, a u posao su uključeni i Bank of America Merrill Lynch, Barclays Capital i Allen & Co.

U pismu priloženom uz poslovnu dokumentaciju Zuckerberg je istaknuo kako često govorimo o izumima poput tiska ili televizije, no smatra da je naše društvo danas doseglo novu točku preokreta.

– Imamo veliku priliku i potrebu povezati sve na svijetu i svakom dati glas kako bi pomogao transformirati društvo za budućnost – naglasio je Zuckerberg čija bi osnovna plaća od pola milijuna dolara od siječnja sljedeće godine trebala pasti na jedan dolar.

No, njegovih 1.11 milijardi dionica Facebooka po procjenama s kraja prošle godine, dakle prije izlaska na burzu, vrijede 33 milijarde dolara.
Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.