Chrome po prvi puta preuzeo vodstvo nad Explorerom

Autor: I.J.

U svojoj kratkoj povijesti Googleov preglednik Chrome je ostvario streloviti uspon na tržištu, a prije nekoliko dana uspio je nakratko preteći Microsoftov Internet Explorer, koji još uvijek dominira u korporativnom svijetu.

Po prvi puta u svojoj trogodišnjoj povijesti, Googleov internetski preglednik Chrome je pretekao Microsoftov Internet Explorer i postao najkorišteniji na svijetu. Doduše samo prošli vikend jer već u ponedjeljak je primat ponovno preuzeo Explorer.

– Iako je riječ o jednom danu, ipak je značajan, izjavio je Aodhan Cullen, izvršni direktor tvrtke StatCounter koja je provela istraživanje.

– Još ćemo vidjeti može li Chrome preuzeti vodeću poziciju među preglednicima, ali trendovi u njegovu korist tijekom vikenda se ne mogu zanemariti, prenosi Telegraph.

Takve nagle pomake u rezultatima uzrokuju promjene okružja u kojem korisnici pristupaju internetu. Naime, kada radni tjedan završi, korisnici sjedaju za vlastita računala koja su prilagođena njihovim navikama. No, kada radni tjedan počne, vraćaju se u poslovno okružje koje kontroliraju korporativni IT odjeli i u kojem velikim dijelom sudjeluju Microsoftove aplikacije.

– Ljudi vikendima koriste koje god žele pregledinke, a mnogo njih preferira Chrome nad Explorerom – pojašnjava Cullen.

Prošlu nedjelju, 18. ožujka, tvrtka StatCounter je na uzorku većem od 15 milijardi stranica, zabilježila da je oko 32.7 posto surfera koristilo Chrome, a tek nešto manje, 32.5 posto njih je koristilo Internet Explorer. No, već idući dan omjeri su se bitno promijenili, pa je Explorer ponovno skočio na prvo mjesto s 35 posto, a Chrome se s 30 posto vratio na drugu poziciju.




Prema podacima koje je objavila ista tvrtka, Chrome je u prosincu prošle godine na treće mjesto potisnuo Mozillu i njen Firefox. Sada drži oko 31 posto tržišta, a samo godinu dana ranije Chrome je imao samo 17 posto. Za usporedbu, Explorer je u istom razdoblju s 45 posto pao na 35 posto tržišnog udjela.

Autor:I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.