fbpx

Carnet je deaktivirao Microsoftovu hrvatsku stranicu zbog nepoštivanja pravilnika

Autor: M.S.

Novi je pravilnik objavljen još 2010. godine, a Microsoft nije jedini koji je obnovio svoje vlasništvo nad domenama. Tisuće stranica s .hr sufiksima tako su deaktivirane zbog neprilagodbe novim propisima.

Microsoft se nije na vrijeme prilagodio novim pravilima o upravljanju nacionalnim internetskim domenama, pa je Carnet jutros deaktivirao njegovu stranicu, što je trajalo do poslijepodneva.

Hrvatski Microsoft naime, nije obnovio svoju domenu prema novom Pravilniku o ustrojstvu i upravljanju vršnom nacionalnom internetskom domenom, koji nalaže obnavljanje domena jednom godišnje.

Novi je pravilnik objavljen još 2010. godine, a Microsoft nije jedini koji je obnovio svoje vlasništvo nad domenama. Tisuće stranica s .hr sufiksima tako su deaktivirane zbog neprilagodbe novim propisima.


Carnet se i očitovao o masovnom gašenju domena:

‘Domena microsoft.hr deaktivirana je, jer nije na vrijeme produžena registracija iste. Svi korisnici besplatnih .hr domena dužni su jednom godišnje obnoviti registraciju domene. Produženje domene obavlja se on-line putem web forme na adresi www.dns.hr i nije potrebno slati nikakve papirnate obrasce.

Na žalost, niti nakon brojnih upozorenja neki korisnici nisu ažurirali svoje podatke, što nas dovodi do ovakvih situacija. CARNet je na to pravovremeno ukazivao putem svih dostupnih medija, uključujući i putem Buga, ali na žalost neki korisnici i dalje nisu ažurirali svoje podatke’.

No, što da se netko sjetio registrirati Microsoftovu, ili neku drugu domenu, u razdoblju u kojem su bile deaktivirane? Kada bi to bilo moguće, eventualni oportunist bi mogao i poprilično zaraditi prodajući Microsoftu prava na korištenje domene. No takav propust ne postoji.

– Ne, to nije moguće, jer se nakon deaktivacije domena drži u ‘karanteni’ 15 dana – kratko nam je odgovorio Zvonimir Stanić, ravnatelj Carneta.
Autor:M.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.