fbpx

Bolesti ćemo otkrivati uz pomoć aplikacije i našeg jezika

Autor: I.J.

Tradicionalna kineska medicina kao metodu dijagnostike se već tisućama godina oslanjala na stanje jezika kao indikator za određene zdravstvene poremećaje. U današnje vrijeme se ista načela mogu primijeniti uz pomoć aplikacije za pametne uređaje.

Kineska tradicionalna medicina se već više od 5.000 godina pri dijagnosticiranju nekih unutarnjih zdravstvenih promjena koristi pomalo neobičnom metodom. Uvidom u stanje jezika navodno se može dobiti informacija o unutarnjem stanju organizma, odnosno u ‘zheng’.

Tradicionalna dijagnostička metoda je dobila svoje moderno izdanje u obliku aplikacije za pametne uređaje koji će pomoći u otkrivanju unutarnjih tegoba pomoću stanja jezika. Znanstvenici sa Sveučilišta Missouri su razvili program koji može obraditi sliku jezika i na temelju njene analize ustanoviti neke zdravstvene probleme.

Aplikacija analizira boju jezika i definira je kao ‘vruću’ ili ‘hladnu’, a na temelju toga može ukazati na određene promjene zdravstvenog stanja.


– Poznavanje klasifikacije ‘zengha’ može pomoći u preventivnoj medicini. Njegove tople i vruće boje se ne ukazuju izravno na temperaturu tijela, nego se odnose na niz simptoma koji se povezuju s određenim stanjima tijela – pojasnio je Dong Xu, jedan od autora programa.

Aplikacija je do sada testirana na 263 osobe koji pate od gastritisa i na 48 zdravih osoba. Blijeda boja jezika može ukazivati na stanja kao što su nedostatak željeza, ‘prištići’ na njemu mogu biti znak da organizmu fali vitamina C, a ljubičasta boja signal da osoba ima povišen kolesterol u krvi, piše Huffington Post.

– Nadamo se da ćemo povećati funkcionalnost našeg programa do te mjere da će ljudi uz pomoć svojih web kamera ili pametnih telefona moći pratiti stanje svog ‘zengha’ i na vrijeme uočiti znakove eventualnih oboljenja.

Autor:I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.