HRVATSKI PROIZVOD POSTAJE HIT: Varaždinska tvrtka razvila sustav za brzo mjerenje temperature, europske bolnice već se ‘grabe’ za njega!

Autor: Ines Brežnjak

Zbog pandemije koronavirusa koja je na koljena bacila čitav svijet, život nam se uvelike promjenio, a jedna od stvari koja je postala ‘normalna’ pri ulasku u neke od institucija je mjerenje tjelesne temperature, koja ukoliko je povišena, može biti jedan od pokazatelja da je osoba zaražena koronavirusom.

Prvi val te pošasti je iza nas, a o drugom se naveliko priča. Kada će doći i hoće li uopće doći još se ne zna sa sigurnošću, no mjere predstrožnosti do daljnjega ostaju na snazi, a jedna od mjera je i spomenuto mjerenje tjelesne temperature.

No, i taj bi segment ‘novog normalnog’ uskoro mogao biti moderniziran. Stručni team informatičara, okupljen u varaždinskoj informatičkoj tvrtki ExaByte d.o.o., koja se već više od 12 godina bavi razvojem sofisticiranih informatičkih rješenja s različitim gospodarskim područjima primjene (od naprednih sustava za news portale, integracija postojećih poslovnih softvera s naprednim e-commerce rješenjima, pa sve do softverske podrške industrijskoj proizvodnji kroz primjenu tehnologije umjetne inteligencije), odlučio je krenuti s razvojem IT tehnologije koja će koristiti u sprječavanju širenja COVID-a, zaštiti zdravstvenih djelatnika, ali i u mnogim drugim djelatnostima.

U vrijeme pandemije COVID-19 team tvrtke ExaByte krenuo je s razvojem sustava umjetne inteligencije za brzo mjerenje tjelesne temperature koji je, u usporedbi s takvim sustavima koji postoje na svjetskom tržištu, znatno jeftiniji, mobilan i jednostavniji za korištenje i montažu.

Novo vrijeme – nove tehnologije

“U razgovoru s kolegom liječničke struke prepoznali smo jedno od velikih „uskih grla“ i „kritičnih točaka“ u doba pandemije, a to je potreba kontrole tjelesne temperature velikog broja osoba. Danas je kod nas „standard“ mjerenje temperature beskontaktnim digitalnim toplomjerima, no ta tehnologija nije dorasla potrebama za vrijeme pandemije. Kada se želi takvim ručnim mjerenjem provjeriti temperaturu svake osobe koja dolazi na mjesto boravka mnogo drugih osoba, na primjer u bolnicama, domovima zdravlja, tvornicama, školama i vrtićima, nastaje više problema”, rekao je Bernard Toplak, vlasnik ExaByta iz Varaždina.




Problemi su, kako ističe Toplak, višestruki.

“Kao prvo – visoki rizik za prenošenjem bolesti na osobu koja obavlja mjerenje. Naime, mjerenje beskontaktnim toplomjerima obavlja se na svega 3 do 5 cm udaljenosti od čela osobe kojoj mjerimo temperaturu. Time izlažemo osobu koja mjeri temperaturu na manje od metar udaljenosti od potencijalno zaražene osobe. Nadalje, mjerenje ručnim toplomjerom može imati velikih pogrešaka, ako se toplomjer ne koristi na specifičan ispravan način, toplomjer će pokazivati pogrešno i preko 2°C.

Većina domaćih bolnica za potrebe screeninga temperature podigla je mobilne šatore, mjerenja temperature se obavljaju na osobama pothlađenog čela i na otvorenom prostoru. To nikako nije u skladu sa specifikacijama i uputama proizvođača za točno mjerenje, beskontaktni toplomjeri dizajnirani su i kalibrirani za korištenje na sobnim temperaturama”, objašnjava.




“S obzirom na sve navedeno, jasno je da ručno mjerenje temperature nije doraslo opasnostima naše današnje svakodnevice. U svijetu se zbog toga sve masovnije koriste sustavi brzog mjerenja tjelesne temperature korištenjem sustava baziranih na termovizijskim (infracrvenim) kamerama. Pošto su rješenja dostupna u Hrvatskoj tijekom ožujka i travnja, (bazirana na nadzornim kamerama s noćnim načinom rada) imala cijene od 18.000€ do preko 26.000€, odlučili smo napraviti rješenje jednake ili veće kvalitete, a cjenovno bitno pristupačnije. U prisnoj suradnji s renomiranim proizvođačem kvalitetnih specijaliziranih termovizijskih kamera od početka ožujka razvijamo softver temeljen na konceptu umjetne inteligencije za brzo grupno kontroliranje tjelesne temperature korištenjem termovizijske kamere i referentnog toplinskog tijela (tzv. “black body”). I uspjeli smo, imamo sustav koji je osjetno jeftiniji od konkurentskih, a ujedno je i mnogo jednostavniji za korištenje, mobilan i jednostavan za montažu”, ističe Toplak.

Neke od karakteristika sustava su grupni screening temperature (bez zaustavljanja osoba), ultra brzo mjerenje (obavlja se 9 mjerenja temperature u sekundi), sustav je mobilan (u slučaju potrebe jednostavno je prenosiv na različita mjesta) te je jednostavnostavan za montažu i upotrebu.

Isti sustav koristi se i u svijetu 

“Isti ovakav sustav nedavno je implementiran u tisućama kineskih, ali i svjetski bolnica, tvornica, škola i drugih mjesta gdje se nalazi veći broj osoba. Primjerice, kamere našeg partnera nalaze se u svim postajama metroa u kineskom gradu Wuhanu, prvom žarištu pandemije. I u Hrvatskoj se nudi neka oprema proizvođača nadzornih (“zaštitarskih”) kamera koje su dorađene kako bi umjesto noćnog snimanja sada mogle mjeriti i tjelesnu temperaturu. Tu ima dovoljno dobrih rješenja, ali i onih koja baš ne zadovoljavaju kvalitetom, prije svega ako se ne koristi blackbody uređaj za kalibraciju da bi se postigla visoka preciznost. Naše kamere su prvenstveno razvijane za mjerenje temperatura, a ne za “night vision” nadzorne kamere”, odgovara Toplak na pitanje koristi li se ovakav ili slični sustav još negdje u svijetu.

Sustav kao osnovni element koristi preciznu infracrvenu kameru razvijanu za namjene mjerenja temperatura u industriji, kao na primjer nadzor strojeva i postrojenja od pregrijavanja, zaštitu od požara, nadzor elektroinstalacija, transformatora i slično. Kamera je visoke je rezolucije i preciznosti, što nam omogućava veliku preciznost mjerenja i na udaljenosti većoj od 4 metra. Zato je sustav idealan za postavljanje na ulaze u bolnice, domove zdravlja, tvornice, škole, vrtiće, prostore i čekaone javne uprave, te druge prostore u kojima boravi veći broj osoba.

Drugi ključan element je referentni izvor topline, takozvani “black-body”, čije korištenje ima široku standardnu primjenu za umjeravanje infracrvenog efekta optički sustava, umjeravanje infracrvenih detektora i instrumenata infracrvenog zračenja.

“Sustavi koji ne koriste black body ne mogu postići zadovoljavajuću preciznost koja je jako podložna vanjskim utjecajima (propuh, povjetarac, promjene temperature okoline itd). Naš software se 9 puta u sekundi rekalibrira korištenjem black bodya, te imamo preciznost s odstupanjem max. od ±0,3 °C čak na 4 do 5 m udaljenosti. Srce našeg sustava je software baziran na algoritmima umjetne inteligencije. Naš software gradimo na našem dugogodišnjem velikom iskustvu, ali i na bogatom iskustvu našeg partnera, tvornice infracrvenih senzora i industrijskih preciznih kamera za mjerenje”, pojašnjava Toplak.

Prototip ovog sustava već se testira, i to u varaždinskoj bolnici, gdje će ovakve nove tehnologije itekako pomoći.

“Prototip našeg sustava dali smo na besplatno korištenje OB Varaždin, do prije dva tjedna mogli ste ga vidjeti na ulazu u zgradu Interne naše bolnice. Povratne informacije iz Bolnice su vrlo pozitivne, te su nas ohrabrile da sustav ponudimo na tržištu. Osim hrvatskog tržišta, a već traju dogovori s partnerima iz Italije, Njemačke, Slovenije i slično, koji su pokazali veliki interes za naša rješenja”, zaključuje Toplak.

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.